szept.
08
Linux mint előtét program!

 

Az első elhatározást általában nem követi, tett. Főleg olyan viszonylag haszontalan kérdésekben, mint hogy milyen operációs rendszert használjak a számítógépemen, mikor ott van a jó öreg Windows 98, Windows Xp., vagy Windows Vista esetleg a gyorsan terjedő Windows 7.
Ez utóbbi egyébként gőz erővel tőr az élre és hamarosan lesepri elődeit a számítógépekről. Tudása, grafikája és a program struktúra kiváló! A Microsoft Office programmal együtt valóban a kolosszális többletet nyújtja a felhasználó számára. A védelem még külső vírusirtó vagy tűzfal program nélkül is igen erős. A Microsoft kitett magáért és igazán tökéletes munkát végzett a felhasználók örömére.
Azonban a dolgoknak van egy gazdasági oldala is ami már egyáltalán nem olyan szép és kellemes mint az előzőekben joggal dicsért Microsoft platform. A programok igencsak drágák. Ebből nem lesz 100$-os laptop! Németországban és a Benelux államokban – sokkal gazdagabbak nálunk – gazdasági okokból közhivatali szinten tértek át városok iskolák a Linux használatára. Jöttek létre Linux közösségek a könnyebb és egyszerűbb megismerés érdekében. Egy kis számítással könnyen összeadható egy Microsoft Office és egy Windows7 együttesen 50.000 HUF.
Idővel – bár a fejlesztők ezen dolgoznak – e programokra is elkészülnek a komolyabb vírusok. A feltörés már akkor kész volt, amikor a Vista elkészült. Így igen sok a tört program. A spam és egyéb trójai adathalász programoknak pedig se szeri se száma. Általában amíg nem jár valaki pórul, addig nem is igen hajlandó semmilyen változtatásra. Amikor viszont azt látja, hogy egy internetes vásárlást követően a bankszámlájáról egy kicsike összeget rendszeren leszednek és fogy a pénze, akkor lehet, hogy enyhe gyomorgörcs közepette elgondolkodik a védelmi lehetőségeken. Természetesen a legjobb, ha az interneten nem adjuk meg banki adatainkat és csak a bankunk internetes portálját használva utalunk át pénzt, lehetőleg biztonsági SMS kód felhasználásával. Az adatok internetes oldalakon történő megadása könnyen vezethet adathalászathoz akkor is, ha nem a mi gépünkön van az adathalász program, hanem valamelyik szerveren, amelyiken a mi adatcsomagunk áthaladt.
Ha megadtuk a kártyaszámot, a pin kódot és a számlaszámot könnyen találkozhatunk azzal, hogy az egyszeri tranzakciónk hetente – jó esetben – megismétlődik. Ez egy banki felületen történt átutalásnál nem következik be.
Második típusú adat lopás a gépünkre került adathalász programoknak köszönhető. Ezért nem igazán érdemes a gépünkön ilyen adatokat tárolni. Ezek a programok általában mindent visznek. Nevet, címet, születési dátumot, kártyaszámot, pin kódot, telefonszámot és sorolhatnám. Az ezekkel történt visszaélésekre jócskán akad példa így ezek felsorolását kihagynám.
Itt visszatérnék a Linuxhoz. A Linuxt használó gépekre nem jellemző az ilyen programok működése. Felépítéséből adódóan a Linuxos gép ezred annyi veszélynek van kitéve, mint Windowsos testvérkéje. Az anyagiak figyelembevételével és a technikai lehetőségek figyelembevételével ezért mindenkinek csak ajánlani tudom a Linux telepítését a számítógépére a vagy a laptopjára a Windows mellé. A Linux alól történő Internetezés beleértve a levelezést is, a Windows rendszer nagyfokú védelmét és a teljes szabadságot jelenti az Internet hálójában, vírus és összeomlás mentesen.

Kategóriák: Általános