Linux-bilux 11  szigorúan kezdőknek ajánlva©

Mottó: "A szeg beveréséhez nem kell tudni miből van a kalapács"    

LINUX SUSE 10.

Desctop

 

 A GIMP

 

 

Megnyitás

 

 

 

 

Nyitókép

 

 

 

 

 

 

 

Háttér beállítása

 

 

 

 

 

 

 

 

Háttér formálása

 

 

 

 

 

 

 

Kitöltés színátmenettel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<<<<<>>>>>

Linux-bilux

Yast 4. rész

Úgy tűnik nem lehet ezt egykönnyen abba hagyni. A megtisztelő figyelmet köszönjük, azzal sok e-mailben  küldött véleménnyel, és hozzászólással együtt ! Nekünk is fontos, a vissza jelzés, és a kérdések amik alapján a következő oldalakat alakíthatjuk, a felhasználók igényei szerint.

A GIMP.

A GIMP egy nagyszerű rajzprogram, melyet Windows rendszeren is kipróbálhatunk, melyhez letölthetjük a programot az origo szoftverbázisából: GIMP

Talán nagyon összefoglalva: a GIMP-et a CorelDraw és a Paint Shop ötvözetének tartom, azzal, hogy eszközeiben és fájlkezelés technikájában megegyezik ezekkel, azonban elsőre nagyon zavaró lehet, hogy elindítás után egyszerre  jeleníti meg a súgó menüt, a főablakot, és az eszköztárakat, ami sok kis ablakocska kuszaságát mutatja. De türelemmel, áttekinthetjük, hogy melyik eszköztárra van szükségünk, és melyikre nincs, az utóbbiakat zárjuk be, bármikor elővehetjük őket később is. Kezdjünk azonnal egy új ablakot, a fájl menü megnyitás parancsával, és kezdhetünk dolgozni. Az eszköztárak nagyon részletesek. Rendelkezésre áll a rendereléstől kezdve a Brush, a vágás, és a fotó kezelés , retusálás, valamint a 3D. Használatához sok sikert. A GIMP Magyar nyelvű.

Az előző oldalon már jeleztem, hogy még egy oldallal mindenkép tartozom, nos akkor lássuk:

A Yast  / vezérlőpult / telepítések 3.

Tehát már a 4., 5. és 9. oldalon leírtam, hogyan lehet a vezérlőpultba beírni szavakat, aminek hatására telepíthetünk a gépünkre telepítő lemezünkről programokat, amelyeket használni szeretnénk. Fontos tudni, hogy az on-line frissítések alkalmával új programok nem települnek a gépünkre, csak azok frissülnek amik már felvannak telepítve, illetve a rendszerprogramok, amik a fejlesztések alkalmával változtak. Vannak programok, amik akkor sem, ezeket be kell szereznünk és felkell telepítenünk a gépünkre. Ilyen pl. a Xine videó és általános codec csomag. Nem mindegy, hogy mit töltünk le, mert esetleg nem fog jól működni, vagy egyáltalán nem is települ a gépünkre. Mi a kiegészítő lemezünkön csak kipróbált, az adott disztribúcióban alkalmazható kiegészítő programokat küldünk, vagyis azokat a Yast-al gond nélkül telepíthetjük és használhatjuk a Linux rendszerünkben.

A Yast, - tudni kell - nagyon intelligens. Ha egy telepíteni kívánt program nem megfelelő, azt jelzi. Közli azt is , hogy miért nem, és azt is , hogy milyen kiegészítőket kér ahhoz, hogy azt a programot telepíthessük, és futtathassuk a rendszerünkben. Ha olyan üzenetet kapunk, hogy e program feltelepítésének következmény a rendszer inkonzenciája, akkor azt ne telepítsük, mind addig amíg a szükséges programokat előzetesen nem telepítettük a gépünkre.

Telepítgessünk tovább !

Természetesen módjával. Ha okosan akarjuk kihasználni merevlemezünk tárhelyét, akkor csak a szükséges programokat rakjuk fel a gépre az alapból már telepített programok mellé. Példaként nem települ a gépünkre alapból a Gaim csevegő kliens, de mi szeretnénk biztonságban csevegni az MSN, ICQ, vagy a YAHOO rendszerben, akkor ezt írjuk be a Yast kereső ablakába és az előzőekben leírtak szerint telepítsük. Ha van elegendő tárterületünk ( 30 GB-os winchestertől felfele) akkor módunkban lehet többet megismerni a SUSE Linux rendszerből. Telepíthetjük gépünkre a GNOM rendszer kezelő felületeit, programjait is, a KDE. alkalmazásokkal együtt ami, talán arra kiváló, hogy összehasonlíthatjuk a kettőt. Így például az előbb említett program a Gaim megfelelője a KDE. platformon Koppete program, természetesen más felülettel és színesebb emotionokkal, azonban ez a program nem alkalmas csak az MSN.-hez történő csatlakozásra. Azért javaslok itt kulcs szavakat a telepítésnél, mert ezek hatására a Yast azokat a rendszer kereteket telepíti amit itt megmagyarázni - nem egy gyorstalpaló website feladata. Az én célom az, - mint már többször említettem, hogy használatba tudjuk venni a Suse Linuxot, és nem az, hogy mélyreható ismereteket rögzítsek a fejekben, a program átalakítására házilag Fortran esetleg Pascal nyelvezetben . Aki erre vágyik annak nem itt kell keresgélnie, gondolom nem is teszi.

Mit írjunk még be  abba a "lyukba" ?

Tehát a Yast elindítása után, a keresés ablakba írjuk be,: " plug " - idézőjel nélkül - a jobboldali ablakban megjelentek közül mindent pipáljunk ki, ami ki van pipálva, azt ne változtassuk meg, vagyis hagyjuk békén. Vigyük végig a folyamatot. A Yast a telepítés végén megkérdezi, hogy végeztünk e a telepítéssel, most kattintsunk a További telepítés gombra, mikor is vissza kerülünk a kiindulási ablakba. Most írjuk be: " gtk " és végezzük el a fent leírtak szerint a telepítést. Majd ismét kattintsunk a további telepítések lehetőségre.

Most írjuk be a keresőbe: "3D " és ismét végezzük el a telepítési műveleteket a fent leírtak szerint, majd ismét vissza.

Írjuk be: " oogstart " és jelöljük ki az ablakokat. Ezzel az OpenOffice indító menüjét fogjuk installálni, ami a későbbiekben megkönnyítheti az Office-el történő munkáink kezelését.

Visszatérve a kiindulási ponthoz írjuk be: " dev " és az összes devill könyvtárat telepítsük.

Végezetül lépjünk ki a Yastból majd lépjünk be ismét, és kattintsunk a Yast modulok> Szoftver > Szoftver Telepítés on-line menüpontra és végezzük el az Online telepítés , magyarul frissítsük a rendszerünket a hálózatról az előző oldalakon leírtak szerint.

Ha ezek után megnézzük a főmenünket egy két új alkalmazással programmal fogunk találkozni, ami munkáink során biztos hasznunkra lesz.

Használatukhoz sok sikert kívánok: Cens

 

folyt. köv.

Az oldal képeket folyamatosan cserélem ahogy időm és módom engedi.

Kérdéseket email -ben várom.

Helyigény: 10 GB.

<<<<<>>>>>

 

                 Kezdőlap↓↓

  <<<<<<< 

 brisbane motorbikes
 brisbane motorbikes Counter

<<<<<<< Fő oldalhoz


Linux | Linux | Suse Linux | Beállítások | A vezérlőpult | Yast | Yast 2 | Yast 3 | Vírusokról | Vírusok 2

Media Player | Iroda - Office | Open Office | Programokról | KDE. desctop | SUSE 10.1 | IPOD | SAMBA | GNOME

Telepítő | Delete | WINE | Grafika | RedHat | JOMLA | Fedora telepítése | Böngészők | Böngészők 2 | VIDEO

Fedora | Fedora_64 biten

 

 

 

 

 

   

A Yast-hoz

 

Emlékezz; IDE írd be amit telepíteni akarsz!

 

 

_______________

A GIMP

 

Előtér leképzése

 

 

 

 

 

Alakzat formálás

 

 

 

 

 

 

Beillesztés

Az eredmény az utolsó weblapon látható

 

 

 

 

 

A sok eszköztár közül választanunk kell.