LINUX SUSE 10.

Desctop

Linux-bilux 13  szigorúan kezdőknek ajánlva©

Mottó: "A szeg beveréséhez nem kell tudni miből van a kalapács"      

LINUX SUSE 10.

Desctop

 

 

A KDE.3.5 telepíthető változata 116 db .rpm csomagot tartalmaz.

 

 

 

 

 

 

A GNOME felület ha a KDE. működésképtelen.

 

 

 

 

 

A Kpackage a már nem működő KDE. felülettel

 

 

 

Itt is a Jelszót kell megadni, hogy a Kpackage elővarázsolja nekünk a YAST-ot.

 

 

 

 

 

A telepítés folyamata

<<<<<>>>>>

Linux-bilux

 

KDE. Desctop.

 A Desctop nem más mint a grafikus felület amit látunk a képernyőnkön. Menük, gombok, képek, feliratok grafikus megjelenítése a felhasználó számára, hogy kezelhesse a programokat, és az adatbázist. A hangsúly a "hogyan" kérdésen van. Tudni kell, hogy a grafikus felületek kezelésébe alapvetően a Kernel határoz meg dolgokat, magát a rendszer futását. Ez a megjelenésben is meghatározó lehet, régebbi Kernelen (rendszermag)  nem fut  már a 3.4-es KDE. felület sem.

 Mivel az ember azért vesz új dolgokat, mert azok szebbek, jobban kezelhetőek, többet tudnak mint elődeik,- így a dolgokat állandóan fejleszteni kell. Nincs ez másként a számítógéprendszereken futatható platformokkal sem, így a Windows, a Linux, és a MAC is állandóan fejleszti a rendszermagot,és a desctopot. Azután ezt mindenki másként adja el, vagy jutatja el a köztudatba, a felhasználókhoz.

A Desctopokban általában találunk hasonló megjelenítéseket, működési egységeket, vagy felületeket, egy kicsit másként, de lényegében ugyan úgy. Példaként a a MAC rendszerben már az első megjelenéskor is jelen volt a tálca ikonok kinagyítása. A linuxban ez hamarosan megjelent, a Windowsban most következik a Vista bevezetésével. (mire megjelenik lehet nem így hívják, és nem is Longhornnak ). A Windows Média Player a frissítések hatására tud olyanokat újabban amit a Linux Amarok, vagy az MAC rendszer lejátszója. Ez persze zöldfülűeknek úgy jön le mint lopás. Holott ez egy nagyon átgondolt közös fejlesztési és értékesítési rendszer, a maga sajátos bevezetési stratégiájával. A SONY ERICSSON és a NOKIA telefonok gazdái is azon tudnak igazán belelkesedni, hogy melyik gyártó lopott a másiktól ötletet, dizájn és szoftver terén, holott egyik sem.

Nos ennyi volt " az esőének " vagy bevezető.

MIT KAPUNK?!

Általában nem azt amire vágyunk. De akkor minek? Azért mert a felületeink szebbek lesznek, a kezelhetősége a programoknak könnyebb lesz, olyan fájlokat is tudunk majd kezelni amit az előző verzió nem kezelt. Sok alkalmazáshoz nem kell majd kiegészítő csomagokat letölteni, hogy azok működjenek. Ez főleg a hang fájlok és a kép fájlok esetében igaz, példaképpen a film szerkesztés, ami majd egy külön téma lesz, várhatóan ősszel.   

A felület szebb. Ebből a leg lényegtelenebb a képernyővédő és a háttér megújítási lehetőségeinek bővítése. A fáljaink menüinek színét, mintázatát beállíthatjuk. Új programokat is kapunk a Játékok, a fájl kezelés és monitorozás területén, valamint olyanokat amiket az előző verziónál külön kellett feltelepíteni mint például a GPS. Draiw . Ez az alkalmazás műholdon keresztül biztosít GPS képet Európa úthálózatairól és igen jól használható.

A KDE. 3.5 a legújabb verzió aminek már van 3.5.1és 3.5.2 béta változata. Mi a stabil verziót használjuk, a frissítések által a rendszer kellően frissül. A 64 bites változatban a KDE 3.5 szintén kiválóan működik. Bemutatása későbbiekben várható, azonban az elsőtől a negyedik oldalakig a képernyőképek 64bites rendszerről származnak.

Ha eldöntöttük, hogy telepítjük a KDE. új verzióját, akkor lássunk neki.

Csak türelmes, jó idegrendszerű Tomb Raider-en edződött egyéneknek, és csak saját felelőségre !

A telepítés minimum 3 óra, a letöltés után. Ha rosszul telepítünk, összeesik, a meglévő KDE. rendszerünk. Erre nagy valószínűséggel számíthatunk. Marad a GNOME felület. A letöltésnél vigyázzunk, hogy 32 bites vagy 64 bites verziót töltünk le, nem kompatibilis a két rendszer.

Ha a GNOME rendszert nem ismerjük, megfogunk lepődni! Ha nem akarunk bíbelődni, inkább telepítsük a régi komplett rendszert vissza, mint vírus eső után a Windows-t. A különbség az lesz, hogy a régi fájlainkat elveszíthetjük, tudni illik a linuxban elég nehézkes a vissza mountolása (csatlakoztatás-leválasztás) a rendszernek, és általában nem is sikerül csak nagyon gyakorlottak kezében.

Ezt az esetet itt bemutatjuk.

Kitartás! Erre szükségünk lesz!

CD- DVD lemezről ne telepítsünk ! Az összes csomag egy könyvtárba legyen a merevlemezünkön és innen telepítsünk. 116 db .rpm kiterjesztésű csomagot kell fel telepítenünk. A telepítés nem szakítható meg. A csomagok automatikusan nem telepíthetőek, nem fog működni a rendszer. Vagyis minden csomagot egyenként kell a Yast-al telepítenünk és nem mindegy milyen sorrendben. Egy csomó hiba üzenet vár majd ránk, amit figyelmen kívül kell hagynunk, és csak telepíteni, telepíteni. Ráadásul az asztalunk képe csak a végén fog megváltozni, az utolsó feltelepített fájl után, mikor is újra indítást követően az asztalon a KDE  3.5 felirat jelenik meg a régi helyett.

Ha telepítés közben a YAST felteszi a kérdést, hogy "ez meg ez" a fájl felesleges és törölje e le semmi képen ne töröltessük! Ellenkező esetben, ha bele törlünk a meglévő KDE rendszerünkbe, az nem fog működni, bár még a KDE. asztal régi felületet látjuk. Most két dolgot tehetünk. Vagy igénybe vesszük a Package nevű programot, és ezzel telepítünk végig minden fájlt, - mert a YAST felületét nem tudjuk elindítani - vagy újra indítjuk a gépet, ekkor már csak a GNOME rendszer Desctopját látjuk, és itt használjuk a fájl kezelőt, amiben mint látjuk kis papírlap ikonok jelzik a fájlokat.

Mind két esetben a YAST indító felülete jön be a jelszót bekérő ablakkal kezdve.

folyt. köv.

várhatóan:  Film fájlok kezelése /xine modul/

Hang fájlok kezelése

64 bites rendszer és 32 bites rendszer a gyakorlatban

Az oldal képeket folyamatosan cserélem ahogy időm és módom engedi.

Kérdéseket email -ben várom.

Helyigény: 10 GB.

   <<<<<  >>>>

                 Kezdőlap↓↓

        <<<<

 brisbane motorbikes
 brisbane motorbikes Counter

<<<<<<< Fő oldalhoz


Linux | Linux | Suse Linux | Beállítások | A vezérlőpult | Yast | Yast 2 | Yast 3 | Vírusokról | Vírusok 2

Media Player | Iroda - Office | Open Office | Programokról | KDE. desctop | SUSE 10.1 | IPOD | SAMBA | GNOME

Telepítő | Delete | WINE | Grafika | RedHat | JOMLA | Fedora telepítése | Böngészők | Böngészők 2 | VIDEO

Fedora | Fedora_64 biten

 

 

 

 

 

   

 

 

Ha a fájl feltelepült a Telepítés gomb nem érhető el, ekkor zárjuk be ezt az ablakot.

 

 

 

 

 

 

 

 

A GNOME fájl kezelője

 

 

 

 

 

 

Az utolsó fájl a taglib feltelepítése

 

 

 

 

 

és az új felület az újraindítás után;

KDE 3.5