LINUX SUSE 10.

Desctop

 

 

A SAMBA beállítása 1

 

 

 

 

 

 

 

SAMBA beállítása 2

 

 

 

 

 

 

A Kapcsolat létrejött

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fájlokat nem csak névvel látjuk a szerverről, hanem közvetlenül is.

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                

<<<<<>>>>>

Linux-bilux

SAMBA

Mi a SAMBA?

A Samba olyan Unix alkalmazások gyűjteménye, amelyek az SMB (Server Message Block= kiszolgálói üzenetblokk) protokollt használják. Számos operációs rendszer, köztük a Windows és a OS/2 ezt az SMB protokollt használja az ügyfél–kiszolgáló típusú hálózatokban.

Azzal, hogy a Samba támogatja ezt a protokollt, lehetővé teszi, hogy munkába álljanak az Unix kiszolgálók, és ugyanazt a hálózati protokollt használják, mint amit a Microsoft Windows alkalmazások. Így egy Sambával felszerelt Unix gép álcázott kiszolgálóként jelenhet meg az Ön Microsoft hálózatában, és a következő szolgáltatásokat nyújthatja:

  • • egy vagy több fájlrendszer megosztása;

  • • mind a kiszolgálón, mind az ügyfelein telepített nyomtatók megosztott használata;

  • • ügyfelek segítése a Hálózatok ablak tallózásával;

  • • Windows tartományba bejelentkező ügyfelek hitelesítése;

  • • a WINS névkiszolgáló használata.

A további megismeréshez kattints a Samba névre fentebb. Itt megpróbáljuk bemutatni egy egyszerű ftp. kapcsolat indításán keresztül a Samba programot.

A nyomtató megosztást  most kihagyjuk. A fentebb leírt hálózati eszköz kezeléshez és hálózat megosztáshoz a protokoll kezelés bemutatása kezdők részére felesleges lenne, és túlmutatna céljainkon. A Samba tűzfal és vírusvédelme sem tárgya ennek a bemutatásnak.

 

Az élet dolgai ... 64 biten

A 64 bites rendszerek (!) áldott jó tulajdonsági egyenlőre részben váratnak magukra az éter hullámain keresztül elérhető adatfolyamok kezelésében nyújtott valós megvalósulásukig. A SuSe platform 64 bites részeit még mindig toldják foldják, bár az új kernel igazán jóra sikeredett (egy 2005-ös kernelt írtak át). Igaz azonban, hogy a média fájlok kezelése ugyan olyan lenyűgözően rossz mint volt. A xine egyik verziója sem jó, mert a Kaffeine média lejátszó- ami egy xine alapra írt program- fel sem ismeri az új verziót. Sebaj, időnk mint a tenger - végtelen. Egyszer csak össze jön. 

Egyszerűen: a platform egyetlen média lejátszója sem képesség ,- szándékosan vagy hiba okán- a telepített rendszeren lejátszani az mpeg , AVI, wav, kiterjesztésű film fájlokat. Ezáltal dolgozni sem lehet velük. Kiadtak ugyan a Totem és a Nauton lejátszóhoz is különböző javításokat ( codek ) de egyik sem működik.

A sejtelmeink- nem megalapozatlanul - arra engednek következtetni, hogy a NOVELL cég a megfelelő emberek elbocsátása után ez év februárjában úgy döntött, a KDE. felület kezelő rendszer helyett a GNOME felületkezelőt is fel fejleszti olyan szintre mint a KDE. Nos ezt jobban jártunk volna velük együtt, - ha elfelejtik még mielőtt az eszükbe jutott , tudni-illik a hibák tömkelege származott ebből a döntésből. A CD, DVD kezelés annyira megújult, hogy olykor szintén használhatatlan. Előfordul, hogy Mount hiba képen a kiírt vagy másolt, CD- DVD lemezen vissza olvasáskor az adtabázis hiányzik. Ez az első tíz DVD elpocsékolása után már idegesíthet is egyeseket. (minket is)

A frissítések továbbra is csak egy regisztráció után érhetők el a NOVELL Serveréről. Nem akarom azt jósolni, hogy a szabad szoftver fogalma alól a Linux SUSE  hamarosan kifog kerülni véglegesen, de az irányelvek erre utalnak. A NOVELL cég jó időben vásárolta fel a Linux Suse licencét és nem ajándékba tette meg fejlesztéseit a rendszeren. Mikor is egyes országok hivatalai, bevezették az átállást a Linux Suse szabad szoftver platformra - kidobva ezzel sok DOS, és elavult WINDOWS rendszert- a NOVELL, majd  olyan piachoz jutott amilyenhez a 90-aes években a Microsoft.

Lehet, hogy válaszként a szabad szoftver társadalom hamarosan kiad egy új Linux platformot, ha nem is SUSE néven de ugyan olyan tartalommal és talán még jobb minőségben !? Addig is haladjunk tovább.

Közben eltelt 12 nap a fenti vastag betűs rész és e között, és a következőkre sikerült rájönnünk a NOVELL cég tájékoztatásai, a Szoftver EULA szerződése alapján;

A letöltött platform vagyis szoftver egy részben teljes értékű próbaverzió. A letöltést követően 90 napos tanulási időszak van engedélyezve, mikor is a felhasználó feljelentkezhet ingyenes frissítésért a Novell letöltő szerverére, és az automatikus regisztrációt követően azt meg is kapja a tanulási időszak végéig- ezt a telepítéstől kell számítani. A rendszer már nem szabadszoftver, a Novell cég tulajdona ! )90 nap után vagy kifizeti a felhasználó, vagy nem kap frissítést- a Novell cég szervereiről biztos nem ! A rendszer a továbbiakban csökkentett üzemben működik, vagyis lesz ami működik lesz ami nem.

A hibákról.

A média kezelés továbbra is hibás! A Xine codec helyett a Real player codecet használná minden alkalmazás, de sajnos az a film kezelés szempontjából nem működik. A Kernelt átírták ugyan, de Linus Torvalds Úrnak a tengerparti pancsizás helyett most megint főhet a feje egy kellemesen hűtött szoftverszobában, mert még mindig van ott mit javítgatnia, ugyan is a 2.16-os kernel sem jó az új platformhoz. A Kernel továbbra is az Ő tulajdona, a fejlesztések és licencek minden jogával együtt.

Ajánlat: minden 64 bites gép tulajdonosának azt ajánljuk, hogy telepítse nyugodtan a 32 bites szoftvert a 10.0 -ás széria számmal. Ez működik minden szempontból.

DE ! senki ne frissítse a rendszert internetről, a Novell szerveréről - vagyis a telepítés során amikor a telepítő megkérdezi, hogy kipróbálja e az internet kapcsolatot a kedves felhasználó,- és letölti e a jegyzeteket stb..- akkor a NEM re kell a jelölést áthelyezni ! A telepítés után a rendszerre bármit feltelepíthetünk csak ne a Novell honlapjáról, hanem a meglévő lemezeinkről, vagy az itt feltüntetett platformokról.

egy jó link: http://packman.links2linux.de  az építéshez és

egy másik: http://surceforge.net/ melyekkel valószínűleg sokszor találkozunk még.

A videó kezeléshez a KDE rendszernek szüksége van egy xine fájlra.

Sajnos ez a hiba mai napig fen áll sok új disztribúció esetében is.

Viszont ez 64 bites rendszerre nem települ az alkalmazott biztonsági frissítési eljárások miatt.

A hiba üzenet: "a ***** fájl nem található a telepítőlemezen!". De ezt az üzenetet sokszor fogja még a kedves felhasználó látni a saját platformján.


A hiba nem az Ön készülékében van !

A 10.0-ás rendszer jól működik de csak így. Ha lefrissítjük felül íródik a Kernel, és innentől úgy fog működni mint a 10.01-es verzió, vagyis nincs filmezés meg csecse-becse csak ha megvásárolta a szoftvert a kedves (user) felhasználó.   ( bár ezt nem próbáltuk ki, lehet , az is ugyan ilyen hibás)

A hibák fő oka abból adódik, hogy gondolt egy nagyot a NOVELL cég fejlesztő atyja és a KDE. platform fejlesztését abba hagyva - majd mi csinálunk nagyot ! alapon- a GNOME rendszerre helyezte a hangsúlyt, és a felületek szempontjából páratlant alkotott !

Csak a videó kezelést nem tudta megoldani, valamint belerakott minden új szoftverébe egy olyan kiegészítést, hogy amelyik szoftver nem található a telepítő lemezen, azt nem is lehet telepíteni. Még azt is bele tették a sys.configba, hogy ami a lemezen van az mindig csak a lemezről frissüljön, illetve a NOVELL hivatalos szerveréről noarch frissítéssel. Vagyis a gépen csak az fog működni amit megvettek mert a rendszerfrissítő tudni fogja, hogy az alaphoz képpest miért fizetet az user, és milyen program frissítések kellenek a használt platformhoz. Ügyes !

Ráadásul az egészet biztonsági frissítés néven terjeszti, így mindenki vevő rá, vagyis lefrissíti a rendszerét. Aztán néz nagyot, hogy biztos Ő rontott el valamit.

Ami elromlott az az hogy anyagi alapokra lett helyezve egy szabad szoftver, és a fejlesztők kapkodnak, - ahogy diktálnak nekik. A GNOME rendszert felhozni a KDE rendszer szintjére és nem átírni az egészet olyan mintha - bocsánat a hasonlatért - Wolswagen Golfba hirtelen Audi motort pakolnánk úgy hogy ütjük vágjuk csak beleférjen és elinduljon.

Mondjuk a bikát is meglehet fejni, de nem olyan mintha a tehenet fejtük volna meg ! Hát ez van most a NOVELL -nél.

Másik kedves húzás , hogy regisztráció után - ez órákba is telhet - elindul a Szoftver telepítő alkalmazás és, ha lemezről telepítünk egy programot, akkor ez a kis szoftvertelepítő először megvizsgálja a rendszert, felcsatlakozik a Serverre és ha van ott ő szerinte jobb alkalmazás verzió akkor azt telepíti és nem a mi szoftverünket. Aranyos ? Ügyes!

A következő oldalon bemutatjuk a GNOME új felületét a 10.1-es verzióból és egy két programot.

Tudni kell, hogy a 10.1-es SUSE 32 bites verziója is ugyanezekkel az áldásos jódtulajdonságokkal bír, mint a 64 bites verziók.

 

<<<<<>>>>>

folyt. köv.

Üdv: Cens

                 Kezdőlap↓↓

 

<<<<<          <<<<<<<      <<<<  <<<<<<< <<<<<<<  2021.05.24.<<<<<

a számláló indulásának dátuma:2006.január 15.

 brisbane motorbikes
 
brisbane motorbikes Counter

<<<<<<< Fő oldalhoz


Linux | Linux | Suse Linux | Beállítások | A vezérlőpult | Yast | Yast 2 | Yast 3 | Vírusokról | Vírusok 2

Media Player | Iroda - Office | Open Office | Programokról | KDE. desctop | SUSE 10.1 | IPOD | SAMBA | GNOME

Telepítő | Delete | WINE | Grafika | RedHat | JOMLA | Fedora telepítése | Böngészők | Böngészők 2 | VIDEO

Fedora | Fedora_64 biten

 

 

 

 

K

A

T

a

K

É

P

R

E

 

 

 

 

 

Több oldal egy ablakban böngészve

 

 

 

 

 

 

 

A SAMBA elérése a fájlkezelő ablakból

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Samba mappájának megnyitása

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A képeket is közvetlenül látjuk.