{mso-style-parent:""; margin-bottom:.0001pt; font-size:12.0pt; font-family:"Thorndale AMT"; margin-left:0cm; margin-right:0cm; margin-top:0cm}

Linux-bilux 2  szigorúan kezdőknek ajánlva©

Mottó: "A szeg beveréséhez nem kell tudni miből van a kalapács"        

LINUX SUSE 10.

Desctop

                 

Itt beszerezheted:

email

 

 

 

Az Amarok letölti a számokhoz tartozó CD borítók képét

 

 

 

 

Kinagyíthatod őket

 

 

 

 

 Kaudiókreator mindent átalakíthatsz mp3,ogg,wav -oda-vissza

 

 

 

 

K-bear Ftp.kliens

 

 

 

 

 

A Konqueror mint a mobil telefon adatátvitel intézője buetoothon

 

 

 

 

A telefon ACC fájlok lejátszása Kaffeine segítségével

 

 

 

 

 

Az üres asztal KDE 3.5

 

 

 

 

 Az asztalon elhelyezet képeket rámutatással is megnézheted

 

 

 

A tálca

és még sok más

 

Linux-bilux

<<<<<>>>>>

 A SUSE LINUX

Nos, mivel sok kérdés adódott, így folytassuk a mesét a Linux-SuSe változatáról.

Igazán remélem, hogy valakiknek hasznukra válik, és itt nem szeretnék egy gurut sem megsérteni,- ez nem is nekik szól- csupán azon emberek figyelmét, érdeklődését felkelteni, akik bármilyen okból idegenkedtek eddig a Linuxtól.

A Linux nagy jövő előtt áll, még akkor is , ha Bill Gates szerint jelentéktelen.    (bár Ő a DOS-t sem nézte sokra)

Valóban vannak még hiányosságai a Windowsal szemben. A grafikus játékok, és az alkalmazások nem állnak olyan nagyszámban rendelkezésre a Linuxhoz mint a Windowshoz. De amióta a Linuxot szárnyai alá vette a NOVELL és az IBM. - nagyon sokat fejlődött.

IBM         NOVELL

Megjelent a NOVELL által fejlesztett SuSe Linux 10.1-es változat. Fejlesztők és regisztrált felhasználók letölthetik a NOVELL hivatalos letöltő oldaláról.

Akik csak érdeklődnek, meg tekinthetik itt. Az oldalképek segítenek ebben a 15. oldalon.

az új desctopokat, ami tulajdon képen a SuSe Enterprise előrejelzését is magában foglalja.

Érdeklődnek tömeges főleg közhivatalokban történő alkalmazhatósága iránt egész országok, aminek nem csekély gazdasági okai vannak, pl. Németország, Lengyelország, és a Közzel Kelet. A Sony cég is érdeklődik a Linux iránt, és a Dell Computer is. Ami szinte ingyen ugyan annyit tud alapból mint a Windows tódva- fódva, hát az előbb utóbb kelendővé válik.

 A jó Linuxos szakemberek után egyre nő a kereslet, és mivel igen ritka az ilyen ezért igen jól megfizetet szakemberek ők a nyugati országokban.

Tudni kell, hogy egyik disztribúció  sem nehezebb, vagy könnyebb csupán az úgynevezett grafikus felület más, és más. De mivel ezt a kis segítséget azoknak a leendő linuxosoknak szánom, akik a Windows rendszeren kívül még nem láttak mást, esetleg abból is a jó öreg Windows 98-at gyötrik, bátran ajánlom, vágjanak bele. Megpróbálok ezért minél több képet közölni a Linux-SuSe verziójáról.  Később talán a nagyon hasonló, mégis más, de egyre népszerűbb Redhat- változatot is bemutatom. A RedHat Linux szigorúan fizetős és 250$ a kezdő disztribúció ára. Az elve hasonló a Macintosh rendszerhez, minden programcsomag (disztribúció) előre konfigurált stabil változat. Amiért fizetsz, azt kapod.   Az updatek sem ingyenesek. Mégis népszerű.

Tisztelet- a kivételnek!

Meggyőződésem, hogy nem csak a harmadik világ országainak van szüksége ingyenes eszközökre egy számítógép üzemeltetéséhez, hanem talán még nekünk is. Gondoljuk csak el. Hivatalosan csak a megyeszékhelyeken van 52 önkormányzat, 52 rendőrség, 52 korház- ez 156 hivatal átlagosan 200 db számítógéppel, ami 31200 gép, amin szinte mindenütt Windows fut. Ezek a gépek vagy nincsenek fejlesztve, vagy nem hivatalosan vásárolt Windows rendszereket használnak. Az előbbi elavult, az utóbbi csak a BSA.-nak ad munkát. Hát így nem fejlődik semmi.

 Egyébként ha ezeken a gépeken mindenütt friss Windows XP. Professional futna egy Microsoft Office-al akkor ez közzel hárommilliárd százhúszmillió forintocska lenne, mínusz a kedvezmény. Szerintem a felét is jobb helyre lehetne költeni, vagy én vagyok kicsinyes. Nem beszélve a további licenc díjakról, például a vírusirtók esetében, amik ugye legtöbb esetben szintén nem legálisak. Az természetes, hogy ez a számítás az igazság egyharmadát sem veszi számításba.

Nos ennyi volt a Linux gazdaságtana dióhéjban, rámutatva arra a tényre , hogy nem mindegy mennyibe is kerül az operációs rendszerünk nagyobb tételekben.

Mi van a Linux-SUSE-ben?

Nos már ez az első oldalon elég szemléletesen kiderül. A felület- amit látunk- KDE. fejlesztés, és konfigurálás útján elérhető, hogy a MAC. előre köszönjön tiszteletből.

A NOVELL bejelentette , hogy a következő SUSE disztribúció az Enterprise a világ legjobb és legbiztonságosabb rendszere lesz. Nos majd meglátjuk. 

Tehát alapból van fájl kezelőnk, ami általánosan a Konqueror. A funkciói igen összetettek, mert tulajdon képen, jó KDE. alkalmazás választásával mindent tud. Vagyis többablakos fájl kezelő, ftp. szerver kliens, html, xhtml böngésző, képmegjelenítő, és média lejátszó, beleértve a streaminget is, vagyis képes megjeleníteni a videó és audió adatfolyamokat.

Természetesen rajta kívül minden funkcióra van külön, önálló program is ezekre a feladatokra. Kezeli és felismeri az US B.-re csatlakoztatott bármilyen (device) eszközt, és azzal kommunikál, legyen az laptop, palmtop, mobiltelefon, és természetesen ez bloototh révén is alkalmazható.

A QuickTime fájlket az Amorak alkalmazás játssza le így ez helyettesíti az Itunest egy Apple lejátszó esetében. Az audió rádió adásokat az XMMS lejátszóval, és az Amorak lejátszóval hallgathatjuk. A Média Player  lejátszó videók, divx, és dvd. formátumok lejátszását teszi lehetővé, de ezt az alkalmazást külön kell telepíteni. Alapból a Kaffeine lejátszó szintén lejátssza ezeket a fájl típusokat, azzal ,hogy még az olyan különleges streaming fájlokat is képes megnyitni mint az mms.

Az asztalt tetszés szerint formálhatjuk, bármilyen hátteret rendelhetünk a meglévőkön kívül asztalunkhoz. Beállíthatjuk, hogy felül legyen legördülő menünk, mint a MAC-ben.

A tálcát is kedvünk szerint rendezhetjük be, hozzáadhatunk vagy levehetünk róla alkalmazás indító ikonokat. Kedvenc ilyen alkalmazásom az időjárás jelező, mely teljesen komplett adatokat szolgáltat az ország hat mérőállomásának adatairól, amit a Kontakta (Outlook) személyes naptár és adatkezelő, levelező alkalmazás kezdő felületén akár egyszerre is láthatunk. Ezek közül a saját régiónk pillanatnyi helyzetét kihelyezhetjük a tálcára. Az ikonra kattintva leolvashatjuk a hőmérsékletet, a szél sebességet, a harmatpont adatokat, és hogy milyen idő várható. A jelentés 15 percenként frissül, ha internet kapcsolatunk működik.

A Kontakta a Windows-ból ismert Outlook megfelelője, azzal, hogy automata levélszemét szűréstől kezdve a beépített levél vírus illetve spam szűrővel is megvan áldva, és rendelkezik önálló hírolvasóval. Vagyis a kedvenc hírforrásainkat rögtön átfuthatjuk, és ha a főcímek között érdekes cikkre akadunk azt meg is nyitja nekünk. Ezt konfigurálnunk kell, mert alapból csak a KDE. híreket kapjuk angol nyelven.

Természetesen van csak és külön erre a célra alkalmazás is a Linuxban legalább kettő másik, mint mindenből.

Még Office-ből is, mert ott van az Open Office, és a K-Office, amelyek mindegyike rendelkezik minden olyan programmal ami a Microsoft Office-be megtalálható.

Tehát a telepítő lemezen programok tömkelege található, azonban a Linux nem úgy települ mint a Windows, és alapból nem telepít fel mindent számítógépünk merevlemezére. Ez főként a hely igény miatt, másrészt az egyéni igények sokrétűsége miatt van így. A telepítés természetesen meghatározza, hogy rendszerünk mire is lesz képes a jövőben. Azt, hogy alapból mik kerülnek a rendszer telepítéskor gépünkre, a KDE. vagy a GNÓM rendszerkezelő alkalmazások típus száma határozza meg, ami a Linux disztribúció ősszállításától függ. Vagyis nem mindegy honnan töltjük le a disztribúciót, vagy esetleg többet is le kell töltögetnünk mire olyat kapunk amit szeretnénk.

A Linux Suse 10 jelenleg a KDE.3.5 stabil verzióval rendelkezik, amit azért kikell egészíteni egy két dologgal, ha tökéleteset akarunk. Miért? Mert a fejlesztők sok mindent raktak az előző verzióhoz, de sok mindent feleslegesnek véltek, a könnyebb fájl kezelést előtérbe helyezve.

A telepítést igény szerint végezhetjük a YAST - vezérlőpult alkalmazásból. (Most más, pl. a Konzolos telepítést kihagyom, majd későbbiekben visszatérhetünk rá.)

A YAST.

A Linux telepítése előtt mindenképpen gondoljuk át, hogy egy merevlemezre akarunk e telepíteni két rendszert. Több okból is. Ha egy merevlemezen van a Windows- és a Linux a később telepített rendszer fogja a bootolást végezni, és egy intelligens menü segítségével választhatunk, hogy a Windows-t indítsuk vagy a Linuxot. Viszont ha a Windows rendszerünk felszed egy boot vírust, oda lesz mind kettő. Talán a legjobb megoldás, ha rack-et alkalmazunk és külön merevlemezen dolgozunk. Ha mégis egy lemez mellett döntünk, tudnunk kell, hogy a Linux Kernnel megosztja a meghajtót mégpedig pont a felét foglalja le saját részre. Vagyis egy 20GB-os merevlemezből 10 GB-ot. A rendszer legegyszerűbb  feltelepítéséhez elég 1,8 GB de ha többet akarunk, ez nagyon gyorsan lesz 5-6 GB. ami után a rendszer működéséhez is kell szabad hely és ugye adatokat is tárolnánk a gépünkön mint fotók, zenék, filmek. Ezt mindenki maga döntse el, hogyan.

Telepítésnél, a nyitó kép alsó sorában találjuk az F1-F6 gombokat. Lehetőleg üssük le az F2 gombot és válaszuk ki a magyar nyelvet. Ezután minden magától megy míg a telepítés véget nem ér. Ha vége a gépet érdemes újra indítani akkor is ha nem kéri a telepítő, vagy nem indítja automatikusan újra a gépünket.

Ha újból elindultunk  - a képernyőt figyelve eldönthetjük melyik partíciót kívánjuk használni - a Linux -szal a Tálca bal oldalán lévő kis gyík fejre kattintva egy felugró menü kerül elénk. Itt válasszuk a Vezérlő pult menüpontot,

 

 

 

folyt. köv.

Az oldal képeket folyamatosan cserélem ahogy időm és módom engedi.

Kérdéseket email -ban várom.

Helyigény: 6 GB.

                  <<<<>>>>>

 

 

Üdv: Cens

                 Kezdőlap↓↓

<<<<<          <<<<<<<      <<<<  <<<<<<< <<<<<<< <<<<<<<< <<<<<<<< <<<<<

a számláló indulásának dátuma:2006.január 15.

 brisbane motorbikes
 brisbane motorbikes Counter

<<<<<<< Fő oldalhoz


Linux | Linux | Suse Linux | Beállítások | A vezérlőpult | Yast | Yast 2 | Yast 3 | Vírusokról | Vírusok 2

Media Player | Iroda - Office | Open Office | Programokról | KDE. desctop | SUSE 10.1 | IPOD | SAMBA | GNOME

Telepítő | Delete | WINE | Grafika | RedHat | JOMLA | Fedora telepítése | Böngészők | Böngészők 2 | VIDEO

Fedora | Fedora_64 biten

K

A

T

a

K

É

P

R

E

 Kattints a képre!

 

 

 

Evolution naptár kezelő

 

 

 

 

Fényképek kezelése

 

 

 

 

Etehreal hálózat analizátor

 

 

 

 

egy kicsit komolyabban

 

 

 

 

K3b teljes értékű CD-DVD író alkalmazás

 

 

 

 

Képernyő vonalzó

 

 

 

 

A Kontakta időjárás figyelővel és RSS hírközponttal

 

 

 

 

A memória figyelése

 

 

 

 

Naptár a Tálcán