inform@cens.hu Linux-bilux 23  szigorúan kezdőknek ajánlva©

Mottó: "A szeg nem érdekel a kalapácsot meg eldobtam"        

LINUX SUSE 10.

Desctop

 

A háttér a GIMP. grafikai programmal készült.

A GIMP része a SUSE programnak csak úgy mint az OpenOffice.

KDE felületek

 

-

A hálózat beállítása

 

 

A kapcsolódás aktiválása

 

 

 

Az ismertetők

 

 

 

 

Innen letölthető

<<<<<>>>>>

    RED-HAT Linux         

 

 

Most stílusosan essen szó a másik kiváló Linux disztribúcióról, nevezeten a RED-HAT Linuxról.

Természetesen csak tőmondatokba és egy - két kép bemutatásának erejéig, csak most és csak itt a kezdők érdeklődését felélénkítendő.

Tehát, a RED-HAT Linuxnak két - a Suse Linuxhoz hasonló platformja létezik, ezek a Fedora - mely otthoni kisfelhasználói alkalmazás,- bár tartalmazza az OpenOffice programot, a Web szerkesztőt nem, valamint az Enterprise ami inkább nagyobb felhasználók igényeit és szerverállomások kiszolgálását teszik lehetővé.

Az alap program fejlesztése igen nagysebességű kapcsolaton (2MBit/s) keresztül is igen hosszadalmas és fárasztó, sok keresgélést és hiba üzenetet kell végig vinni mire a frissítések összeállnak.

Az letölthető rendszer igen szegényes,de az Enterprise  1200$-ért, (ez a legolcsóbb, a legdrágább 14000$-) az felér egy komplett MACHINTOS -al. Sajnos a Fedora alaprendszer nem képes a videók lejátszására, sőt az mp3-at sem képes lejátszani 64-bites rendszerben. A 32-bites verziót a következőkben teszteljük. Szerintünk előre vetítjük ugyan az a probléma mint a SUSE-LINUX 64 bites verziójában, a rendszer nem teljesen kiforrott még a Draiwerek és alkalmazások tekintetében.

Az alapból letöltendő rendszer körülbelül 10 egyszerű játékot tartalmaz.            Az egyszerűséget tessék szószerint venni. Ez megoldódik ha a Microsoft és a NOVELL kooperációban a kernel automatizmusát és a a felületek realtime futathatóságát megoldják Linux alatt. Ezzel jól jár minden Linux felhasználó, kivéve Linus Torvalds a rendszer feltalálója és a kernel tulajdonosa.                Az OpenOffice kitűnően használható, a Web - szerkesztő nélkül.

Ezt a Linuxot is két féle felülettel látták el, ez a GNOM, és a KDE. Azonban szerkeszthetünk magunknak külön saját felületű platformot is, bár ez nem egészen a kezdő Linux felhasználok feladatai közzé sorolandó.

Amit ajánlanánk,  a KDE. felületet mindenképp telepítsék, mert a GNOM oly szegényes, hogy az maximum egy rendszergazdát elégíthet ki tökéletesen, vagy rettentő sok frissítés fog következni.

Nos ennyit a Fedóráról. Ha valakinek megtetszett, a lenti linken letöltheti és kipróbálhatja, a Piros Kalap  - Fedora nevű platformját.

Kipróbálható: http://redhat.com/fedora/

 

 

 

 

                 Kezdőlap↓↓

  <<<<<<< >>>>>> 

 brisbane motorbikes
 brisbane motorbikes Counter

<<<<<<< Fő oldalhoz


 

   

 

  GNOM felületek

 

 

A Csomagkezelő indítása

 

 

szoftver frissítések

 

A függőségek vizsgálata rendszerfrissítéskor

 

 

.

A függőségek hozzáadása után a telepítés folytatódik

 

 

Sikeres telepítés visszajelzése