Linux-bilux 27. szigorúan kezdőknek ajánlva  ©

Mottó: "A szeg beveréséhez nem kell tudni miből van a kalapács"      

LINUX SUSE 10.

Desctop

 

 

 

KYUM- mint a YAST a SUSE Linuxban csomagok telepítéséhez

Angol nyelvű

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A CLAMAV vírusirtó első indításkor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A beállítási felület

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vírusirtás közben

 

 

 

    <<<<< >>>>>> 

    A Fedora telepítésénél meglévő Internet kapcsolatnak kell rendelkezésre állnia. Ez lehet Ruter vagy más hálózati kapcsolat. A Fedora nem rendelkezik tárcsázóval, vagyis DSL modem mögül nem fog tudni kapcsolatot létrehozni a szerverrel, ha nincs előre definiált adatokkal meglévő kapcsolatunk ! Ilyen esetben az EXTRAS csomag csoportot ne jelöljük be a telepítésnél, mert ehhez a program kapcsolódást keres, ami nem áll rendelkezésre és igen hosszú idő míg erre a program rájön.

A későbbiekben sem fogunk tudni kapcsolódni az Internethez mert nincs felhasználó kezelő felület, ami nélkül nem tudunk kapcsolódni, így sem fejleszteni, sem új programot telepíteni nem fogunk, csak amiket a telepítéskor feltelepítünk, azokat tudjuk használni.

Megoldás; Ruter használata. /5-10 ezer forintos beruházás/

Válaszunk másik Linux Disztribúciót.         

A FEDORA telepítése

 1. Telepítőlemezt betesszük a meghajtóba (jó ha tudsz angolul egy kicsit, de nem feltétel)
 2. A szükséges alaptárhely minimum 6GB de jobb egy 40Gb-os winchester mint egy 20Gb-os, mert lehet kevés lesz ha mindent felakarunk telepíteni és még dolgozni is akarunk a géppel.
 3. Újraindítjuk a gépet
 4. Telepítő elindul ( A telepítő a kiválasztott nyelven fut)
 5. A telepítő lemezünk ellenőrzését érdemes lefuttatni !
 6. Kiválasztjuk a nyelvet
 7. Ha Windows mellé telepítünk fogadjuk el a telepítő ajánlásait a partíció kiosztására
 8. A telepítés közben a telepítő kérdéseire értelem szerűen válaszolunk
 9. Válaszuk a „Rendszer frissítés később” menüpontot
 10. A rendszertelepítő a hálózatot önállóan felismeri általában.
 11. Rendszer feltelepül (30 perc)
 12. Hamarosan megjelenik egy „Security Uptdate” ablak – NE hagyjuk jóvá, és NE frissítsük a rendszerünket, csak abban az esetben, ha a továbbiakban nem kívánunk fejleszteni, vagyis olyan programokat futtatni, amik nincsenek a disztribúciót leíró fájlok között. Példaképen, ha olyan programokat akarunk, mint Kaffeine média lejátszó, ehhez tartozó xine codek csomag, akkor ezt hagyjuk utoljára. Ha mégis ezt választjuk akkor kattintsunk a buborékablakra és telepítsük a frissítéseket.
 13. Ha egyből nem tud minden programot frissíteni, ismételgessük a frissítést mind addig, amíg ezek a rendszerfrissítések mind végrehajtódnak. Ha kész a rendszer újra indul.

Ehhez természetesen rendelkezésre álló hálózati (internet) kapcsolat kell, ha nem Router-en /útválasztó/ keresztül csatlakozunk a hálózatra, ami előre konfigurált beállításokkal lehetővé teszi a csatlakozást, akkor a hálózatot magunknak kell konfigurálni és csatlakozni az Internethez.

A hálózat konfigurálását az előző oldalakon ismertettük. A Fedora és a Suse Linux ebben sem tér el különösebben, csupán a kezelő felület máshogy néz ki.

 

Szoftverek hozzáadása:

 1. A frissítések után, az asztal tálca menüjében, - ami lehet fenn vagy esetleg lent található - az  f. betűre kattintunk és kiválasztjuk az „Add/Remove softvare” lehetőséget.
 2. Mivel a KDE felület és rendszeralkalmazás (Desctop) nincs telepítve, ezért ezt jelöljük ki legelsőként, és végezzük el a telepítést. A telepítés után a „Szoftver frissítése sikeresen lezárult” feliratot kapjuk eredményül.(kep1 jobbra fent)
 3. Következőben belenézhetünk az Alkalmazások menüpontba található „Education software” vagyis az Ismeretterjesztő szoftverek című fejezetbe.(Ez az egy pont nem magyar nyelvű)

Itt találhatunk játékot kicsiknek és egyéb ismertetőket.(TuxPaint, stb.)

 1. Ha telepíteni kívánjuk valamelyiket, jelöljük azt ki  az „Opcionális csomagok” gombra kattintva, a felnyíló menüben, zárjuk be az ablakot, majd kattintsunk az „Alkalmazás” gombra. A telepítő megerősítést fog kérni, ezt hagyjuk jóvá. Elkezdődik a szoftverek letöltése majd telepítése végül az üzenet „Szoftver frissítése sikeresen lezárult.”
 2. Természetesen nézzük végig az összes lehetőséget, és csak azokat jelöljük ki melyekre szükségünk van. Ha bőven van szabad helyünk a winchesteren, bejelölhetünk mindent, így kb. 10 GB szoftvert telepítünk majd, ami több mint 1151 programot, alkalmazást stb. tartalmaz.
 3. Legyünk megfontoltak, és türelmesek. Olvassuk el a szoftverek neve utáni rövid jellemzőket és ne telepítsünk ész nélkül. Nem használt futó szoftvereink csak a gépünk teljesítményét csökkentik.
 4. „Hiba lépett fel a csomagok telepítése ( letöltése) közben” üzenet hatására nem kell megijedni. Az alsó gombra a „Details” gombra kell kattintani majd az Ok -ra, és értelemszerűen folytatni a telepítést. Vagyis ismét az „Alkalmazás” gombra kell kattintani, a kijelöltek telepítéséhez. Ilyenkor esetleg jelöljünk ki újólag kevesebb csomagot, vagy telepítsünk egyenként. A hibás csomagokat töröljük (pipa ki) a telepítési listáról és ismételjük meg a telepítést. (3.kep)
 5. „Frissítések függőségeinek feloldása” ablaknak meg kell jelennie, majd az ezt nyugtázó ablaknak ( Függőségek hozzáadva). Enter, vagy megvárjuk, míg pár másodperc múlva magától tovább lép.

Felül három fület találunk a csomagkezelőben:

?       Browse : Itt válogathatunk a csomagok és tartalmuk között

?       Kijelölhető, hogy a felsorolásban minden program, csak a telepített, vagy csak a még telepíthető programok legyenek kilistázva.

?       Search :  Itt kereshetünk rá példaként egy általunk ismert programra, melyet nem találunk a felsorolt könyvtárakban a Browse fülön. Beírható a típus is, például ; game - kilistázza az összes játékot, illetve játékcsomagot. / igen sok van /

Ebből feltétlen felhívnám a figyelmet a következő nagyon jó játékra; "Educational suite GCompris" 10 éves kortól minden gyerek talál benne magának szórakozást, a sakk program a felnőtteket is próbára teszi. Gyermekünk készíthet vele rajzokat, mozgóképet, és még további 10 féle játékkal szórakozhat.

?       List : Itt megnézhetjük az általunk már telepített és a szerveren rendelkezésre álló program listát, és választhatunk akaratunk szerint.

Ajánlott programok:

?       Amarok / mp3, ogg, wav és xmms hang lejátszása, streaming/

?       Kaffeine film és mozgókép nézegető

?       Arts /hangkezelő+codek/

?       Kino film szerkesztő (timeline alapú)

?       Kftp ftp kliens

?       Ktoys – gyerekjátékok pack

?       Kgame -játtékok KDE alatt

?       Kannel – WAP és SMS kliens

?       xine video codec

?       Bear – ftp kliens

?       Skype- csevegő, internet telefon, videóval

?       Kover (CD tartalom nyomtatás- milyen fájlok, könyvtárak vannak a CD-n.

?       Wine /28 csomagot kell telepíteni a helyes működéshez a dokumentumokat is/ (2.kep)

 

Az azonos nevű csomagokat mind jelöljük be főleg ügyelve arra, hogy a " devel " csomagok ne maradjanak telepítetlenül, mert e nélkül a program nem tud működni.

      A telepítés várható időtartama 10-12 óra hálózat függően.

                                    Mivel a programok nem magyar feliratú neveikkel jelennek meg, most jól jöhet  megnézni az első oldalakon,hogy példaként a Spreadsheet mit is jelent, ami nem más, mint az Excel.

Jó böngészést!                                                                                   

Cens. 2006. 12 .16.

<<<<< >>>>>>

Üdv: Cens

                 Kezdőlap↓↓

<<<<<          <<<<<<<      <<<<  <<<<<<< <<<<<<< <<<<<<<< <<<<<<<< <<<<<

a számláló indulásának dátuma:2006.január 15.

 brisbane motorbikes
 brisbane motorbikes Counter

<<<<<<< Fő oldalhoz


Linux | Linux | Suse Linux | Beállítások | A vezérlőpult | Yast | Yast 2 | Yast 3 | Vírusokról | Vírusok 2

Media Player | Iroda - Office | Open Office | Programokról | KDE. desctop | SUSE 10.1 | IPOD | SAMBA | GNOME

Telepítő | Delete | WINE | Grafika | RedHat | JOMLA | Fedora telepítése | Böngészők | Böngészők 2 | VIDEO

Fedora | Fedora_64 biten

 

 

 

K

A

T

a

K

É

P

R

E

 Kattints a képre!

 

 

Csomagkezelő ; telepítéseknél használjuk ezt a KYUM helyett

Magyar nyelvű menüvel

Nagy különbség, hogy itt a telepítőben nem látjuk a szerverhez történő kapcsolódást és adat átvitelt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Függőségek hozzáadása

 

 

 

 

 

 

 

 

WINE program fájlok összessége amiket telepíteni érdemes a jó működés érdekében