Linux-bilux 33 szigorúan kezdőknek ajánlva  ©

Mottó: "A szeg beveréséhez nem kell tudni miből van a kalapács"      

LINUX SUSE 10.

Desctop

 Kattints a képre!

 

 

 

 

 

 Amarok lejátszó csak a saját képfáljait játssza le streaming formátumban, illetve kezeli az APPLE készülékeket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaffeine lejátszás:

 

Jelenet a KILL BILL című filmből

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<<<<< >>>>>>

Videó a négyzeten

 Minden második felhasználót érint, minden ötödik meg is kérdezi, miért nem tud videót nézni Linux platformján. Nos az ok igen csak sok lehet, ezért itt nem sorolom fel. Talán javaslom az UBUNTU Linux használatát, ahol ez a probléma megoldott, viszont más programozási lehetőségek mint a Perl, a PHP, és DELPHI nyelvek kezelésére sem program, sem interpreter, sem felület nincs. Ez inkább egy szórakoztató platform, igen dizájnos felületekkel.

 

 Többen írták, hogy a problémát nem lehet jól megoldani. Ez azért nem egészen van így. Azért nem, illetve csak nagyon korlátozottan közöltünk képernyő képeket filmlejátszásokból, mert ezek jogvédettek, és ha a képlopó programok, normál módban vannak beállítva, alapból nem mentik a filmlejátszókban éppen látható felületet ha azok forrása VOB. SUB. és egyéb védett fájlformátum.. Ennek rengeteg oka van a film jogvédettségén kívül is. Aki az előző oldalakat rendre elolvasta, az már rájöhetett, hogy nem véletlenül kerülnek ki a letölthető "ingyenes" verziók úgy konfigurálva, hogy például ez a látszólag jelentéktelen dolog, hogy videó nézés nem működik. A megvásárolt, lemezes verziókban minden megy mint a karikacsapás.

De valljuk be, mi van ingyen? Mondhatni semmi. Ennek ellenére az ingyen verziók egy nagyon komoly disztribúciót biztosítanak mindenki számára, ha csak az egyéb képkezelési lehetőségeket nézzük - mint a fotózás, vagy ott vannak az irodai Office alkalmazások, mind kivalló teljes értékű, sőt többet tud mint a Windowsban lévő programok egyes esetekben.

Különbségek vannak a 32 bites és a 64 bites verziók fájlkezelését illetően.

Ezt fontos tudomásul venni. A 64 bites verziók sokkal gyorsabb adatkezelést, lényegesen kisebb gépi erőforrás igénnyel állítanak elő. Ennek csak és kizárólag a program felépítésében, az ellenőrző kódrendszer futási idejének lerövidülésében van jelentősége, ami azt jelenti, - sajnos - hogy 64 biten nincs lehetőség a videó kódolók hackelésére. Talán, ha emlékeim nem csalnak egyetlen disztribúciót sikerült kerítenem SUSE 64 bites platformon, ahol a videók lejátszhatók. Egyébként ha már Linuxról van szó, a legtökéletesebb UNIX - Linux platform a mindenki állttal áhított MACHINTOS rendszer. Na itt nincs semmi, ha nem fizetünk érte. Ez egyébként Amerikában ( a nagy példakép ) teljesen természetes. Az máskérdés, hogy ott egy munkanélküli simán megengedhet magának egy ilyen rendszert. De ebbe inkább nem menjünk bele.

Az itt leírtak tehát csak és kizárólagosan 32 bites platformra vonatkoztatva értendők.

Itt némi kis odafigyeléssel és ügyeskedéssel, elérhető, hogy videózhassunk a gépünkön. Ez természetesen csak a videó nézésére vonatkozik és nem annak szerkesztésére. Ezt majd később tárgyalnám. / A gond velem van, mert abszolút nem vagyok videós típus, így soha nem is foglalkoztatott a videó szerkesztés, sem Windowsban sem Linuxban. Fotózom, és inkább veszek három jó fényképezőt, mint egy videokamerát. Természetesen minden tiszteletem a videósoké, de engem nem fogott meg a videózás. Ebből következik, hogy semmilyen tapasztalatom nincs a videó-szerkesztőkkel kapcsolatban, és arról nem írok amit gyakorlatban nem hoztam össze./

Tehát  a videózáshoz 32 biten, szükséges egy kezelő program, mint Windowsban a Média player, vagy Real player , vagy a Quick Time player. Aki Windowsban használta már ezeket, észlelhette, hogy nem játszik le mindegyik lejátszó minden típusú filmet, bár egyes film típusokat mindhárom alapból tudja. Hát ennek egyszerű kereskedelmi okai vannak, ami a kódoló előállítójának kizárólagos jogait teszik sérthetetlenné. A lejátszó programok - és minden program - gyártója szoros kapcsolatban van egymással, és egyezményeken alapuló jogi formulák tömkelegével védi a saját termékét, és véletlenül sem nyúl a másik platformhoz anélkül, hogy azért ne fizetne, vagy ne nyújtana azonos értékű szolgáltatást az érintett félnek. Az összes többi hackerkedés. A szerződések Kalifornia államban találhatóak, több tonnányi írásos anyag ami az évek során kialakult. Általában világszabadalmak, más kérdés, hogy ki mikor és hogyan kívánja azokat alkalmazni és kontrollálni.

Alap tézis, hogy a programokat, és ez a sugárzott médiára is vonatkozik- a gyártónak kell levédenie. Vagyis úgy kell elkészítenie, hogy az ne legyen feltörhető, ha a gyártó azt akarja. Ez nem vonatkozik a szabad licenc alatt álló programokra és sugárzott médiákra. Ilyen  a mi esetünkben a GNU. licenc alatt álló UNIX System, és az ehhez tartozó Linux platformok egyes esetei. Nos ez sem egy összevissza dolog, hanem egy szintén igen keményen leszabályozott licencélési eljárás, csak azt fogalmazza, meg, hogy a szabad, az mitől szabad és milyen alapon.

Akkor ezek után érthető, hogy bizonyos esetekben miért nem működnek egyes dolgok, mint a videó lejátszás. Azért mert a szoftver ugyan szabad platform, de valahogy meg kéne vetetni a vásárlóval. Vagyis ha az egész kell, akkor már egy kicsit fizetni kellene, elvégre azt valaki létrehozta, fejlesztette, interpretálta a nagyközönség felé, vagyis  áll mögötte egy apparátus , amit elkell tartani valamiből. Van akik ezt reklámból intézik, vagyis az ingyenes lejátszóm közölni fog egy csomó reklámot velem valamilyen módon. Van aki totál védetté varázsolja a lejátszóját és ki kell fizetnünk. Ez esetben nincs beépítet reklám, legfeljebb az onnan elérhető médiafolyamban.

Előzőekben ismertettem a SUSE LINUX alatt telepíthető Mplayer-t ami igen komoly lejátszó. Windows-os változatát Power DVD (Cinema City) néven a NERO Cd - Dvd író alkalmazáshoz mellékelik. A GNOM platformhoz tartozik, és a gtk alapú codecet használ.

Másik igen komoly videó lejátszó a Kaffeine ami a KDE alaplejátszója és xine , vagy gstreamer  codecet használ a lejátszáshoz. AVI. VOB. ACC. W32 típusú film fájlok lejátszásához.

Mind két lejátszó alkalmas a hangfájlok lejátszására is.

Vannak ezen kódolók kisalkalmazásai, amiket plugin - ként ismerünk, amik beépülő modulok egyik másik böngészőbe. ezáltal lehetőség van a böngészőnkben megtekinteni a sugárzott médiafolyamot.

Ezek a lejátszók sem Windowsban , sem Machintosban sem Linuxban nem működnek codekek nélkül.

A szükséges codekek listája:

a52, W32, libdvdcss, lame, libexine, speex, xmms, mpg321, libdvbpsi, libtheora,

    Lejátszók;  Mplayer,  Kaffeine, Totem, Nauton

 A SUSE és a RedHat - FEDORA plakettjén az alkalmazások nagyjából ugyanazok 32 bites platformok esetében.

------------ --------------

A mi általunk CD-n eladásra kínált Suse Linux eladási ára a következő képen jött létre:  SUSE CD- DVD ; 1000 Ft

Kiegészítő lemez a működéshez szükséges xine, gestream, és gtk xmms codekek gyűjteménye: 8000 Ft

Posta költség; 1000 Ft.

összesen: 10000 Ft.

 

folytatjuk......

<<<<< >>>>>>

Üdv: Cens

                 Kezdőlap↓↓

<<<<<          <<<<<<<      <<<<  <<<<<<< <<<<<<< <<<<<<<< <<<<<<<< <<<<<

a számláló indulásának dátuma:2006.január 15.

brisbane motorbikes
 brisbane motorbikes Counter

<<<<<<< Fő oldalhoz


Linux | Linux | Suse Linux | Beállítások | A vezérlőpult | Yast | Yast 2 | Yast 3 | Vírusokról | Vírusok 2

Media Player | Iroda - Office | Open Office | Programokról | KDE. desctop | SUSE 10.1 | IPOD | SAMBA | GNOME

Telepítő | Delete | WINE | Grafika | RedHat | JOMLA | Fedora telepítése | Böngészők | Böngészők 2 | VIDEO

Fedora | Fedora_64 biten

 

 

 

 

 

K

A

T

a

K

É

P

R

E

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amarok 2.

 

Kiváló rádiózáshoz és új szolgáltatásával az 1.4-es változat igen komoly tárháza az amerikai komolyzenei dococnak. Lemezborító kezelést és teljes idv. tag kezelést képpes nyújtani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benny Hill

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2021.05.24.