Linux-bilux 4  szigorúan kezdőknek ajánlva©

Mottó: "A szeg beveréséhez nem kell tudni miből van a kalapács"       

LINUX SUSE 10.

Desctop

                 

Itt beszerezheted:

email

Az Adobe  Acrobat 7 indítása-egyébként fájltársításként magától indul PDF. fájl indításakor

 

 

A képek megjelenítése az egérmutató alatt

A TORCS telepítéséhez írjuk be "torcs" és a megjelenő két ablakot pipáljuk ki majd ismételjük a telepítés lépéseit a túloldalon leírtak szerint

 

A SAX2 vezérlőpult elérése a Főmenüből  - indítsuk el kettőskattintással

 

Ez a SAX2 ahol jelöljük be 3D gyorsítás bekapcsolva négyzetet és kattintsunk az OK gombra

 

 

 KDE 3.5. beállítások   panel

_________________

  MOBILTELEFON

(ismétlés)

Szinkronizálás indítása a Kontaktból a Mobiltelefon és a gépünk közötti kapcsolathoz

 

Az előzőekben leírt Párszerkesztő és Kapcsolat konfigurátor

 

A telefon látható mappái

 

A telefon Képek mappájának tartalma Lista nézetben

 

 

Linux-bilux

<<<<<>>>>

A Vezérlőpult

Telepítési "trükkök" a Yast-ban.

Mindenki, aki letöltötte vagy inkább feltelepítette, a SUSE Linuxot, - igényei szerint biztos csalódott egy kicsit. Mikor a főmenüt megnyitotta, azt látta, hogy ott bizony nincs olyan sok program, mint amire számított,- például az itt bemutatott képek alapján.

Ezzel kapcsolatban egy email-t sem kaptam, de ez nem jelenti azt, hogy ez nem így van, mivel nem is lehet másképpen. Ugyanis a lemezen rengetek program fájl van, de ez nem települ fel az alapkonfiguráció szerint. Vagyis nem kerül a gépünk merevlemezére. Ami pedig nincs ott, azt nem is látjuk, és nem is használhatjuk.

A telepítések a "Vezérlőpult"-ban végezhetők el, amit a kis gyíkfejre kattintva a tálcán baloldalt,- a felugró ablakban találunk. Erre kattintva indul a YAST.

A Vezérlőpult - Yast elérése:

                                                        

Vezérlőpult                                 Szoftver                                Frissítés Path CD-ről          

                                                        

Tükörszerverek letöltése         Forrás kiválasztása    NVIDIA grafikus Draiwer kiválasztása

                                                                                                               

telepítési forrás kiválasztása 

 

 A telepítések kiválasztása ;

a piros színűeket feltétel nélkül, a kékeket ajánlottan telepítsük!

 A telepíthető és telepített frissítések kiválasztása egyéb esetekben a megjelenő kis kockák kipipálásával történik. Ami nekünk nem szükséges mert nincs a gépünkön installálva arról kapunk egy üzenetet, hogy ez a frissítés felesleges. Akkor töröljük a pipát a kis négyzetből.

FONTOS: az Online frissítés és Patch CD-ről történő frissítés majdnem ugyan azt eredményezi, kivéve a grafikus meghajtó és a Kernel esetében amit csak Patch CD-ről szabad frissíteni, és mindegyik frissítés után indítsuk újra a gépet. Persze nem a gépen található reset gombbal, hanem a menüből!

Játszunk!

Mivel játszani mindenki szeret, ezért ezzel indítanám a témát, ami példa lesz majd az alkalmazások és egyéb szoftverek esetében is, legalább is mint algoritmus az elérni kívánt lehetőségek telepítésének végrehajtásában.

 Ha belelépünk a Főmenü>> Játékok menüpontba, körülbelül négy öt féle témában - disztribúciós beállítástól függ - találunk ott almenüket. Az almenüben pedig egy-két esetleg a "Táblás játékok" alatt 6-8 játékot. De példaként, nem találjuk ott TORCS - nevű autóversenyt, ami egyébként egy két jó pillanatot szerez még annak is aki a Need for Speed -en edződött,- és nem is lesz tőle olyan ideges- de gyerekeknek kiváló! Ez egyébként egy 3D-s játék, ami azért nem fog működni még a feltelepítés után sem, mert nincs bekapcsolva a 3D képernyőkezelő funkciónk. Ezt külön ismertetem.

Az a teendőnk, hogy előszedjük a telepítőlemezünkről a játékokat.

Nos vegyük elő a telepítőlemezünket,- ha ez DVD. akkor kevesebb lemez cserélgetéssel megúszhatjuk a dolgot, mert a YAST csak ezt az egy lemezt fogja kérni. Tehát elindítjuk a YAST-t. A kötelező felhasználói név és jelszó megadása után bejelentkezik a FŐ ablak. Itt a baloldali oszlopban jelöljük ki kettőskattintással a Szoftver , majd a Szoftver telepítése menüpontot. A teendőket az oldalsó képek alatt írom le, a hovatartozás könnyebb beazonosíthatósága miatt.

Miután minden játék lehetőséget kijelöltünk és telepítettünk, nagyjából nagyon sok játék áll majd rendelkezésünkre. A 3D gyorsítást igénylő játékok esetében, ha nincs bekapcsolva a gyorsítás, figyelmeztető ablak jelenik meg, hogy ez egy 3D-t igénylő játék és valóban elakarjuk e indítani.

Ha ez az ablak megjelenik, a játék nem fog működni helyesen- gyorsítás hiányában - ezért inkább ne indítsuk el.

Kapcsoljuk be a 3D-t. Ha a letöltött és fel installált lemezünk összeállítása nem tartalmazza a SAX2 vezérlőpultban a 3D bekapcsolás lehetőségét,- vagyis a 3D négyzet kijelölése után azt az üzenetet kapjuk, hogy a 3D gyorsítás nem kapcsolható be, tegyük a következőt:

Vezérlőpult>>>YAST2 modulok >>> Szoftver (felhasználói név; jelszó megadás>>> Frissítés Patch CD-ről és a szerverek letöltése után megjelenő ablakban válasszuk ki a szervert; Hungary: NOVELL .Hungary (HTTP)>>>> a felsorolásban keressük meg - a baloldali felső ablakban lent - az NVIDIA kártya frissítés pontot, jelöljük ki - kattintsunk a négyzetbe ahol egy kis pipa fog megjelenni  majd >>> Elfogadás. Ha végeztünk a telepítéssel indítsuk újra a gépet. A 3D gyorsítás az újraindítás után be lesz kapcsolva.

Ha a frissítésnél azt tapasztaljuk, hogy több programot is frissíteni kíván a Yast akkor mindent hagyjunk jóvá, és telepítsünk, majd indítsuk újra a gépet. De ebben az esetben a grafikus meghajtónk akkor sem frissül ha ez úgy látszik.

Az NVidia Gapic Draiwer trükkje az, hogy csak önállóan telepíthető, ahhoz hogy működjön is. De előtte a többi szükséges telepítésnek fel kell kerülnie a gépre!

Választhatunk másik szervert is a listából. Az eredmény ugyan az lesz. Tudni kell, hogy a http: szerverek gyorsabbak - bár ez is lehet a kapcsolat sebességétől és a letöltendő anyag nagyságától függően az első alkalommal akár több óra is.

A legfrissebb szoftververziót mindig a Suse Linux Produkts GmbH szerverén találjuk ami viszont ftp. szerver. Ez a szerver lassúbb de nagyon megbízható. Általában túlterhelt, ezért nyugodtan frissítsünk éjszaka. A telepítések befejeztével, ha a frissített fájlok között a Kernel is szerepel a gépet indítsuk újra. Ezt a telepítő is jelzi egy üzenetben.

Az ATI Radon kártyák estében az eljárás azonos. A szoftverfrissítés lehetőségére egyébként a tálcán található automatikus frissítés ikon - működő internet kapcsolat megléte esetén- magától figyelmeztet, ha az automatikus frissítések keresése funkció be van kapcsolva.( a zöld kör színt vált vörös lesz )

Az első frissítés nem kétperces munka! Ha nincs időnk ne fogjunk hozzá! A YOU mindent elvégez és korrigál helyettünk, valamint el is magyaráz. De türelmetlenséggel csak ronthatunk a helyzeten.

 Mi a SAX2 ?

A SAX2 a vezérlőpult grafikus része. Itt változtathatjuk meg a rádiókapcsolat átvitelt alkalmazó (WIFI) egér és billentyűzet, az érintőképernyős alkalmazásokhoz használt érintőképernyő konfigurációit, a rajztábla tulajdonságait.

 

folyt. köv.

Az oldal képeket folyamatosan cserélem ahogy időm és módom engedi.

Kérdéseket emailben várom.

Helyigény: 6 GB.

<<<< >>>>           

 

Üdv: Cens

                 Kezdőlap↓↓

<<<<<          <<<<<<<      <<<<  <<<<<<< <<<<<<< <<<<<<<< <<<<<<<< <<<<<

a számláló indulásának dátuma:2006.január 15.

 brisbane motorbikes
 brisbane motorbikes Counter

<<<<<<< Fő oldalhoz


Linux | Linux | Suse Linux | Beállítások | A vezérlőpult | Yast | Yast 2 | Yast 3 | Vírusokról | Vírusok 2

Media Player | Iroda - Office | Open Office | Programokról | KDE. desctop | SUSE 10.1 | IPOD | SAMBA | GNOME

Telepítő | Delete | WINE | Grafika | RedHat | JOMLA | Fedora telepítése | Böngészők | Böngészők 2 | VIDEO

Fedora | Fedora_64 biten

 

 

 

 

 

K

A

T

a

K

É

P

R

E

 Kattints a képre!

 

 

A YAST szoftvertelepítés és eltávolítás

 

Ide beírjuk "játékok" a keresés alatti ablakba, és a jobb oldali nagy ablakban megjelenő menüpontokat kipipáljuk kattintással. Kijelöljük az "automatikus ellenőrzés" négyzetet és az elfogadásra kattintunk. A telepítés végén a "További telepítés" menügombra kattintunk, miáltal visszatérünk a Yast kezdőlapjára.

 

Most írjuk be "game" és most még több ablakot kell kijelölnünk, majd ismételjük meg a fentieket. A már kipipált nevek melletti négyzetet hagyjuk kipipálva

 

________________

 

 

A fenti képeken az látható, hogy ha rámutatunk a kurzorral a tálca ikonjára, az kinagyítódik. Ez a WINDOWS VISTA egyik nagy újdonsága

_________________ 

 

 

K3b Cd/DVD író alkalmazás mindent tud kivéve a Windows-ból ismerhető IN-CD kezelést, vagyis mikor floppy disc-ként használunk újraírható RW-CD vagy  DVD lemezeket