Linux-bilux 2 szigorúan kezdőknek ajánlva  ©

Mottó: "A szeg beveréséhez nem kell tudni miből van a kalapács"

Linux Desctop      

 

 

Honlap
Bevezető
Ubuntu telepítése
Linux Kezdő
Linux-bilux
Open Suse
Novell Suse
Mandriva Linux
Microsoft News
Windows Vista
Widows Longhorn
Tárcsázó Suse
G-OS egy új LINUX
UBUNTU Linux
Tárcsázó Fedora
Fedora 7
Fedora 7 Tartalmak
Fedora 7 - Internet
Fedora 7 - Beállítás
Fedora 7 Beállítás 2
Apróságok - menük
Letöltés
UHU-Linux emlék kép
Linux linkek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hely nagysága

Természetesen ettől még sok helyen, cégeknél, internet-kávézókban és minden Ruter mögül csatlakozó helyen kiválóan alkalmazható a Fedora 7. A rendszergazdának csak egyszer kell beállítani, meghatározni a használható tartalmat,- a telepítéskor. Úgy szintén itt kell meghatároznia a felhasználókat, illetve felhasználó csoportokat. A program gazdag választéka lehetővé teszi a MSQL, Postresquel, Windows szerver beállítások használatát. Természetesen ezek rendszer üzemeltetőknek és nem felhasználóknak szólnak. Mert aki nem ért a szerveroldali tábla kiosztás, track, és felhasználó kezelő felületekhez, az ezeket feleslegesen telepíti. A teljes telepítés egyébként 9,6 GB helyet igényel , vagyis egy 30 GB- os winchester ( merevlemez) már megteszi az észnélküli telepítéshez is. Ezt azok szokták jóhiszeműen elkövetni akik, "én majd kipróbálom, majd én megoldom" típusba tartoznak. Igaz többnyire azt sem tudják mit és hova telepítettek, így nem is fogják később sem elővenni. De elfér a gépen. Más a helyzet egy szerényebb tárhelyű gépen, ahol számít, mennyi helyet használunk fel. Itt inkább ne ikszelgessünk be olyasmit normál felhasználóként, mint Webkiszolgálók, Ftp kiszolgálók és egyéb kiszolgálók telepítési program fáljai.

 

Tartalmi elemek

Játékok garmada helyett egy igen szerény 16 játékból álló tartalom fogad bennünket, de van benne egy sakk program is. Igaz ez is igen szerény grafikai elemeket tartalmaz azonban sok felhasználónak jelenthet igazi kihívást. Az OpenOffice 2.18 verzió a megszokott precizitással a Windows ismereteink birtokában teljes egészében használható, a Bemutató készítéstől a Táblázatkezelőn át a Word-ig. A levelező kliensünk egy akad az Evolution. Ez is több a semminél! Az MS. Outlookkal egyenértékű naptárat, ébresztőt, találkozószervezőt stb... stb. tartalmaz. A Fejlesztések menü , ha nem telepítünk több lehetőséget alapból csak a Glade felület tervezőt tartalmazza, mellyel programok felületét vagy weboldalak kinézetét tervezhetjük C, C++, vagy ADA95 programnyelven leírva, természetesen grafikus megjelenítés mellett. Grafikai programok bőségével rendelkezünk, melyek közt sok képmegjelenítő, Fotó kezelő és Fotó album készítő alkalmazást találunk. A Kpov moduler egy 3D szerkesztő. A KGhostview .pdf, .ps, .eps fájlokat képes megjeleníteni átalakítani, és szerkeszteni kis mértékben. A Kiconedit segítségével ikonokat hozhatunk létre, vagy szerkeszthetünk át már meglévőket. A ShowFoto egy kiváló képszerkesztő, kicsi igen gyors és sokat tud. A képfeliratozástól a fotóalbum és naptár készítésig, melybe a képeinket illeszthetjük. Itt kapott helyet a FAX nézegetőnk is, ha van faxmodemünk a dokumentumokat egyből megtekinthetjük. A KolourPaint egy egyszerű és mégis sokszor szükséges kis rajzprogram, szabad kézi alakzatformázási és egyéb rajzfunkciókat tud. Hasonlóan a Windows Paint programjához. A programok többsége (98%) magyar nyelvű, az Office teljes egészében az. A rendszer főként a GNOME alapokra épül. A KDE. felhasználói felületkezelő rendszer igen csekély programcsomagot kínál. Jó linuxosok azért felismerik az innen származó ismertebb programokat mint például a Ksnapshot képlopó, vagy a Konqueror fájlkezelő.

Végezetül

Levonható következtetés, hogy a RedHat visszafelé fejlesztett a felhasználók szempontjából.

Megtartotta azonban a program sok részét így akik szerveroldali programozással foglakoznak azok is megtalálják a számukra fontos elemeket, a Phython, a Perl és ASCII programozási nyelvet valamint a JAVA programozói felületeket és nyelvet. Ezeket a telepítés során be kell jelölni, különben nem települnek a gépünkre. Már a telepítő indulásakor meghatározhatjuk, hogy Grafikus felületet, Grafikus és szöveges felületet, vagy csak Szöveges felületet kívánunk telepíteni , ami hely szempontjából és működés szempontjából sem mindegy, utóbbi formát inkább rendszergazdáknak, az elsőt, normál felhasználóknak készítették. A Program stabil, vírus és spam mentes működést tesz lehetővé, amire a rendszerbe beépített programrészek figyelnek.

Részletesebb megismeréséhez telepítés után mindenkinek módja nyílik. Letölthető a RedHat oldaláról.

Linux Fanok részére

 

 

 

Statikus számláló
counters

                              

 

Email cens ©
2021.05.24. Cens.hu