szept.
08
Linux mint előtét program!

 

Az első elhatározást általában nem követi, tett. Főleg olyan viszonylag haszontalan kérdésekben, mint hogy milyen operációs rendszert használjak a számítógépemen, mikor ott van a jó öreg Windows 98, Windows Xp., vagy Windows Vista esetleg a gyorsan terjedő Windows 7.
Ez utóbbi egyébként gőz erővel tőr az élre és hamarosan lesepri elődeit a számítógépekről. Tudása, grafikája és a program struktúra kiváló! A Microsoft Office programmal együtt valóban a kolosszális többletet nyújtja a felhasználó számára. A védelem még külső vírusirtó vagy tűzfal program nélkül is igen erős. A Microsoft kitett magáért és igazán tökéletes munkát végzett a felhasználók örömére.
Azonban a dolgoknak van egy gazdasági oldala is ami már egyáltalán nem olyan szép és kellemes mint az előzőekben joggal dicsért Microsoft platform. A programok igencsak drágák. Ebből nem lesz 100$-os laptop! Németországban és a Benelux államokban – sokkal gazdagabbak nálunk – gazdasági okokból közhivatali szinten tértek át városok iskolák a Linux használatára. Jöttek létre Linux közösségek a könnyebb és egyszerűbb megismerés érdekében. Egy kis számítással könnyen összeadható egy Microsoft Office és egy Windows7 együttesen 50.000 HUF.
Idővel – bár a fejlesztők ezen dolgoznak – e programokra is elkészülnek a komolyabb vírusok. A feltörés már akkor kész volt, amikor a Vista elkészült. Így igen sok a tört program. A spam és egyéb trójai adathalász programoknak pedig se szeri se száma. Általában amíg nem jár valaki pórul, addig nem is igen hajlandó semmilyen változtatásra. Amikor viszont azt látja, hogy egy internetes vásárlást követően a bankszámlájáról egy kicsike összeget rendszeren leszednek és fogy a pénze, akkor lehet, hogy enyhe gyomorgörcs közepette elgondolkodik a védelmi lehetőségeken. Természetesen a legjobb, ha az interneten nem adjuk meg banki adatainkat és csak a bankunk internetes portálját használva utalunk át pénzt, lehetőleg biztonsági SMS kód felhasználásával. Az adatok internetes oldalakon történő megadása könnyen vezethet adathalászathoz akkor is, ha nem a mi gépünkön van az adathalász program, hanem valamelyik szerveren, amelyiken a mi adatcsomagunk áthaladt.
Ha megadtuk a kártyaszámot, a pin kódot és a számlaszámot könnyen találkozhatunk azzal, hogy az egyszeri tranzakciónk hetente – jó esetben – megismétlődik. Ez egy banki felületen történt átutalásnál nem következik be.
Második típusú adat lopás a gépünkre került adathalász programoknak köszönhető. Ezért nem igazán érdemes a gépünkön ilyen adatokat tárolni. Ezek a programok általában mindent visznek. Nevet, címet, születési dátumot, kártyaszámot, pin kódot, telefonszámot és sorolhatnám. Az ezekkel történt visszaélésekre jócskán akad példa így ezek felsorolását kihagynám.
Itt visszatérnék a Linuxhoz. A Linuxt használó gépekre nem jellemző az ilyen programok működése. Felépítéséből adódóan a Linuxos gép ezred annyi veszélynek van kitéve, mint Windowsos testvérkéje. Az anyagiak figyelembevételével és a technikai lehetőségek figyelembevételével ezért mindenkinek csak ajánlani tudom a Linux telepítését a számítógépére a vagy a laptopjára a Windows mellé. A Linux alól történő Internetezés beleértve a levelezést is, a Windows rendszer nagyfokú védelmét és a teljes szabadságot jelenti az Internet hálójában, vírus és összeomlás mentesen.

Kategóriák: Általános

szept.
08
Előszó - utólag!

Köszöntünk mindenkit gyorsan megújított főoldalunkon!

Nem szokványos változtatásunkra azért volt szükség, mert oldalunk túlcsordult. Vagyis jócskán elfogyasztottuk a számunkra elérhető tárhelyet a .php szekcióban, és ráadásul, a szolgáltatónál megadott mail fiókunkat sem figyeltük. Így a .php miatt oldalunk ki lett nyuvasztva! Kénytelenek voltunk az oldalt átnézni és átszervezni. Reméljük jó lesz. A blogot megszüntettük, sajnos ez volt a bedőlés oka. Nem törölgettük időben a sallangokat. Hát mindenkinek további jó nettezést.

Üdvözlettel:cens

Kategóriák: Általános

szept.
09
Migráció kezelés Magyar módra

Hozzá álltunk, így jártunk!

Hallgatjuk a rádiót, arra keltünk. Nem akármelyik rádiót halhatjuk, hanem a Kossuth rádiót. Mivel Szabad Európa rádió nincs - még lehet! - így ez az a forrás, ami az egyetlen politikai rádióadás. Hogy hiteles e? Ez Magyarországon nem kétséges. Nem hiteles. Egyetlen egy riportere sem járt személyesen utána a dolgoknak, a stúdióban ülők közül, azonban úgy alkot véleményt, mintha. Már ha tisztje egy riporternek az állásfoglalás. Hát persze, hogy tisztje! Na ezért nem hiteles. Tessék kedves riporter urak kocsiba ülni és este lecsúszni Szeged térségébe és eltölteni ott egy kis időt a 6 fokban a kukoricza táblában a migránsokkal, és rá fog jönni a tisztelt riporter Úr, hogy miért nem szófogadók a migránsok és miért nem kellene ezt a szót rossz felhanggal továbbítani, akkor sem, ha úgy gondolja, hogy Ő aztán megteheti! Na, egy ott a migránsokkal eltöltött - nem a szállodában pezsgőzve, amit fizet a cég - éjszaka után bizonyosan más lesz a tisztelt riporter véleménye. Mondhatni tárgyszerűbb. Mit nem hallok: a migránsokat szándékosan szállítgatják szét az országban 200, 300 km-ekre a belépési gyűjtőponttól, hogy regisztrálni tudják őket, mert nincs a helyszínen újlenyomat olvasó. Mán egy közepes minőségű mobiltelefonban is van! Meg személyzet! Hát nevetséges. Akinek sikerült, elment Németországba. Azzal védekezni, hogy ott még rosszabb körülmények várják őket, mint itt, - hát elég gyalázatos dolog.

Sajnos ez a probléma sokkal nagyobb, mint látszik. A következő 10 napra 40 ezer bevándorló beáramlásával kell számolni Magyarországnak. De ezt nem Magyarország gondos előrelátó helyzetfelmérése alapján, - mert ezzel senkit sem bíztak meg - hanem a Macedón és Görög sajtó publikációiból tudhatni. Magyarország kerítést épít - talán azt a 4 millió eurót is részben erre költi, amit az Európai Unió tanácsától kapott rendkívüli segítség képen. Németország az elkövetkező 2 éven belül 800.000 bevándorló beáramlásával számol. Ezért tárgyalnak a bevándorlók átirányításáról az osztrák kancellár és a Szlovák miniszter.

Lehetőségek: Magyarország kimarad. A támogatásokból is és talán sok mindenből. A németek a termelést haza viszik. A munkát az ott befogadott migránsok elvégzik Németországban. Itt amúgy sem akart maradni senki. Ott 143 Eurót (44 000 Ft.) kap egy menekült segélyként! Itt egyes emberek (több tízezren) havi 28 000 forintot kapnak nyugdíj vagy egyéb megélhetési forrásként. Aztán a szabadságról, talán érdekes, hogy szabadon azt viszel a kocsidba a határon belül akit a kormány enged, mert ha menekültnek segítesz, embercsempész lettél! Tiszta Nicolae Ceaușescu féle szabadság ez. Más kérdés, hogy fogad e el pénzt vagy nem a segítségért. Két ember szabadon abban egyezik meg egymás közt amiben akar. Szabadon. Tudod mint Amerikában, a filmekben.

Vannak, akik szigetet vásárolnak a menekülteknek. Nem hiszem, hogy tiszta önzetlenségből, de biztos, hogy nem is a legrosszabb szándékkal. Mi meg ellenséget gyártunk mindenből.

De mi megvédtük az Európai határokat, (!) a Schengeni elveket. Melyiket is? Azokat, amelyek idejét múltak, nem életszerűek. Nem mi vagyunk az Uniós beléptető ország. De mi kitartunk, (!) megvédünk,(!) és ha kell, belebukunk! De semmi kép nem változtatunk elveinken! Jó dolog a korcsolyázás, de csak addig, amíg el nem olvadt alattunk a jég!

Kategóriák: Általános

júl.
18
Ami a tied, az enyém is...!?

A Microsoft Windows rendszer és a hozzá tartozó Microsoft termékek felhasználói szerződésben foglalt dokumentuma 2019 augusztus 30-tól változik, mivel hatályba lép a legutóbb kiadott verzió. Lényege, hogy a cégnek átvitt értelemben joga van bármilyen anyaghoz, digitális tartalomhoz külön engedély nélkül hozzáférni, amit a vállalat szoftverein vagy a hozzájuk társuló társ APP-k szoftverein, illetve a Windows rendszeren futatott bármilyen szoftver által valaha létrehoztak, létrehoznak, tárolnak! Beleértve a felhőszolgáltatásokat is, lásd Google, OneDrive, Facebook, Microsoft Office és minden. Nincs kivétel! Különös kép ha a nemzetvédelem - természetesen az Amerikai Nemzetvédelem - ezt megkívánja. De, csak esetlegesen, ellenőrzés céljából, ha szükséges!

A rendszeren futó vagy tárolt tartalmakat bármikor törölhetik, erre vagy figyelmeztetnek, vagy nem. Nem mehet fel a rendszerbe, és nem is tárolható, sértő, másokat megalázó, megtévesztő, gyermekeket molesztáló, pedofil és szexuális, a normálistól eltérő, másokat megbotránkoztató tartalom. Ide értve a rongáló, romboló másoknak kárt okozó vírusos programokat és tartalmakat is. Értelmezés kérdése; a szerződésben benne foglaltak szerint, - a rendszerben tárolt digitális anyagok szabadon felhasználhatóak.

Következmények: lesz sok ingyenes tárhely a törlések után, a Microsoft szakemberei 5 évig csak a Delete (törlés) gombot nyomogathatják. Sok szép hölgyet nem látunk viszont ugyan abban a semmiben. Meggyengül a nemzeti népszaporulat!

Engedmények: Mentsd el a rendszered saját tárolódra. Ha nem értesz egyet, ne használd!

Okok: ez egy teljesen érthető önvédelem a Bill Gates és a cég részéről, nem akar ugyan abba a hibába esni, mint Mark Zuckerberg, vagyis, hogy milliárdokat fizessen büntetésként, mások idióta tartalomkezelései miatt.

Hogy minden népnek, országnak, területnek (platformnak) van identitása, erkölcse, normatívája az életvitellel kapcsolatban, az teljesen természetes. Hogy ezek szekciónként eltérők, az is természetes. A Szavanán putzéran rohangálni - természetes. New York utcáin már nem biztos. Budapesten biztos, hogy nem az! Nem vagyunk egyformák.

Következmények: Beláthatatlan. A licencek, a jogok, a fejlesztések, a bank rendszerek és egyéb nem publikus tartalmak, beleértve esetleg a nemzetgazdaság és a nemzetbiztonsági tartalmakat is, lehet, hogy a továbbiakban nem is olyan titkosak.

Konklúzió: A szerződéseket illik elolvasni, értelmezni és csak utána elfogadni.

Megjegyzés: Természetesen a fordításokból és az értelmezési szokásjogból adódó pontatlanságokon évtizedekig lehet majd vitatkozni és jogi úton pénzt keresni.

Kérdés: Hogyan lesz képes a Microsoft a saját szerződésében leírtakat az emberek milliárdjaival betartatni? Miért támaszt, ír le olyan feltételeket melyeket nem tud betartatni, ellenőrizni vagy kárpótlás nélkül végrehajtani. Persze a papír mindent elbír! Azonaban az értelmetlenség nem a Microsoft jellemzője. Általánosságban.

Amiben bízunk; hogy mi értelmeztük túl szigorúan a tartalmakat és az egész csak egy nagy átverés!

Hozzáteszzük, hogy ami Amerikában erkölcsileg és viselkedés szempontjából normális, az például nállunk alapból nem az és büntethető. Vagyis nállunk ezzel a problémával ezek szerint nem is kell szembe nézni.

Vagy, kitudja!

Ha van egy perced fusd át az egészet;

Microsoft Szolgáltatási szerződés


Kategóriák: Általános