email:

Linux-bilux  szigorúan kezdőknek ajánlva  ©

Mottó: "A szeg beveréséhez nem kell tudni miből van a kalapács"      

LINUX SUSE 10.

Desctop

Oldalak:

Ezt böngészeda YastHálózati, Chat, &sevegők,  DC++, BlutoothYAST2, 3D, SAX2X11, KDE, GNOM, ValknutSPAM szürés, CLAMAVMediaPlayer, GyorsgombokKoffice, Kmoney, Kpresenter, Kvivo, Kstars, ProjectManeggerYAST2, MSN-GAIM, KOPPETEOppenOffice lehetőségekYAST kezelése, installálásP2P, GnuCash, KINOKDE 3.5 - új felület telepítéseOpenGL, 3DHogyan használd az IPOD lejétszótEgy sokoldalú kliens, Xine bajokAz új GNOM desktopA GIMP és a KRITABemutató lejátszóBoldog Karácsonyt!

 

JUK. zenelejátszó

 

 

KMail

 

 

3D-modelező

 

 

K-WIFI beállítások

 

 

SKYPE ..telefon

 

 

FIREFOX letöltés-kezelővel

 

 

OpenOffice - Calc

 (Excel)

 

 

OpenOffice - Wreith

(Word)

 

 

OpenOffice - Impress

(PowerPoint)

 

 

A GIMP. rajz program

 

 

 

KDE TV. ha van kártyád...

 

 

sok szótár közül az Angol-Japán

 

 

     KTorrent - KDE. bitorent letöltéskezelő

 

 

és még sok más Office alkalmazás.

Legyen ez a kezdőlapom !

 Sajnálattal tapasztaltuk, hogy a jelenlegi szerverünkön a PhP. programok és scriptek nem futnak megfelelően (idő túllépés). Ez az adott oldal elérhetetlenségét eredményezte több esetben, melyről bőven kaptunk visszajelzéseket. Ezen okból a PhP. oldalakat megszüntetjük. Tartalmukat nagyoltan áthelyezzük .html oldalakra. Így előfordulhat, hogy bizonyos szolgáltatások megváltoznak.

Üdv;Cens

 


Ha véleményed, kérdésed van a FORUM-ba lépve megteheted. Az oldalak átalakításával ez a fórum változik.


Sok bosszúságtól megóvod magad, ha nem a végén kezded az olvasást!

Előzmények                         

 >>>

   Tartozás!

Igazándiból egy adóssággal tartozom, - főleg magamnak- azért a fogadalmamért amit akkor tettem mikor is a dühtől felajzva nekifogtam ismerkedni a Linux-szal. A düh tárgya nem más, mint a Windows eredetiségét kergető "Mity-Muty" és egyéb  elképzelt szervezetek, akik jogossága erősen vitatható, viszont a fenyegetettség érzése rendkívül kellemetlen és sértő.          Ez magánvélemény és nem vita tárgya. Nekik biztos nem ez a véleményük. Na tehát a szabad szoftver,- Linux. Szóval Linux, de milyen? Megnéztem ezek közül is egy párat, UHU,Mandrake, Mandriva, Debian, Slachkware, Suse, RedHat. Nagyjából mind egyforma, más felületek, más elnevezések de a mag az ugyanaz. Ha lúd, legyen kövér!Végül is nekem a SUSE - LINUX jött be. Ez hasonlít legjobban a Windows rendszerhez, és nekem ez tetszett a legjobban. A NOVELL név már csak hab volt a tortán. Vásároltam egyet az Interneten keresztül, - elvégre ha Windows-ért és az Office-ért kiadtam sokszor ennyit, ezt már csak kibírom alapon. A vásárolt Linux SUSE 9.2.32 bites. 2004.12.15.-ez azért fontos, mert úgy gondoltam, hogy a csendes téli időszakban lesz elég időm felfogni ezt az új rendszert. Megjöttek a lemezek, felraktam a gépre. Hoppá, egy hiba! Az Office nem működik! Sebaj leszedtem a nettről egy Open - Office 1.1.3-at és működik. Azzal a kis hibával, hogy a telepítő,- a Yast - minden telepítésnél bekéri a lemezt amin az Office van, hogy telepítse azt ami nincs a lemezen. Ez volt a disztribúció megvett példányának egyetlen hibája. Azóta sok disztribúciót kipróbáltam a SUSE-ből is, mint 9.2-9.3-10.Mind a 32 bites, mind a 64 bites verziókat. Előre bocsátom, hogy  még mindig a megvásárolt példányom a legtökéletesebb, a legjobban fejleszthető, de nem a leggyorsabb. Bizony a 64 bites verzió sokkal gyorsabb, több mindent tudok egyszerre csinálni, de sok minden nem működik rajta, amit a 32 bites verziónál megszoktam.

A fenti apróbb betűs rész azóta megváltozott. A SUSE LINUX 10.0 32 bites és 64 bites verziója kiváló tulajdonságokkal, szép felülettel jobb, mint az előző verziók. Jelenleg a  SUSE Linux Enterprise Desktop 10+ verziónál járunk.

Amit illik tudni: A Linux rendszer megalkotója Linus Torvalds.

Linus Benedict Torvalds (ejtsd: „linusz torvaldsz”) A Linux operációs rendszer közvetlen őse Andrew Tanenbaum szabad forráskódú Mimix rendszere volt. Torvalds érdeme, hogy egy Kernel (magot) írt, és erre telepítette a GNU C fejlesztőrendszert. Fejlesztését igen korai stádiumában hozta nyilvánosságra az interneten, ahol ötlete nagyon élénk visszhangra talált. Ma is ő a rendszermag (Kernel) vezető fejlesztője.

a WIKIPEDEIA.HU cikkéből ollózva !

 

Miért fontos neked a Linux?

Több okból is az lehet. Ha például külföldön kell dolgoznom és egyetemi, főiskolai, középiskolai tanulmányaimban, szakköri szinten sem szerepelt a Linux ismerete és mondjuk Németországban, Hollandiában, Franciaországban, Svédországban vagy Angliában olyan munkaterületen kell dolgoznom, ahol kezembe nyomnak egy számítógépet és azon Linux fut, nos ezt a meglepetést nem kívánom senkinek, aki csak a jó öreg Windows-ban van otthon.

Mit is tud a SUSE ?

Mindent, csak másképp mint a Windows!

Kétfajta felület közül választhatunk: GNOME és KDE.

Mivel a KDE grafikus felülete jobban van fejlesztve, ezért ezt ajánlom,

de a GNOME is kiváló.

Vannak programok amik csak GNOME felületen futnak és vannak amik KDE alatt.

A programok futtatása automatikus.

A vírusirtók a háttérben dolgoznak, nincs grafikus felület. Egyszerűen vírus sincs, így nagyszerűen lehet internetezni, korlátlanul, vagyis válogatás nélkül tekinthetünk meg vagy hallgathatunk illetve nézhetünk bármit. Azért a vírusirtó alkalmazások léteznek, hiszen jó pénz ez a cégek számára, bár több kárt okozhatnak, mint hasznot.

Bluetooth rendelkezésre áll minden szinten. Vagyis mobilunkat használhatjuk modemként, vagy csak adatokat továbbíthatunk ide-oda.

Böngészők közül használhatjuk a Konqueror-t, Mozzilla-t, Operát, Firefox-ot

OpenOffice ami kezeli a Microsoft Office fájlokat, mint Excel, Word, HTML szerkesztő.

Általában több formátumban képes dolgozni bármelyik alkalmazás, egyszer a Windows-os doc, xls, stb.. , valamint saját egyedi formátumban is el tudjuk menteni a fájlokat.

A saját formátumban mentett fájlokat a Windows abszolúte nem ismeri fel, majd talán a Vista.

Tehát a kompatibilitás csak részben igaz és persze van olyan Windows  fájl, amit a SUSE sem ismer fel.

Teljesen automata letöltés kezelővel ellátott fájlkezelő, a Konqueror, ami egyben böngésző is, attól függően, hogy mit írunk a címsávba. A könyvtárban lévő hang fájlokat ha az egérmutatót a fájl ikonjára visszük, lejátssza, a képeket az ikon állapotból felnagyítva megmutatja.

Rengeteg játék. Ezek egyszerűek,- még a 3D-s játékok is. De van bonyolultabb is, azonban azt be kell szerezni.

Van benne naptár. Igen jó!

A következő fontos program a Kontact  ami megfelel az Outlook expressznek azzal, hogy van még benne egy-két plusz, mint például: időjárás  figyelő.

A videók és dvd-k kezelését a Kaffeine végzi. A program egyértelmű és teljes, bár mindig a legújabb változatot illik használni. Előfordulhat, hogy egy xine alkalmazás, fájl szükséges a működéséhez.

Ez letölthető az Internetről.

SnaphShot- képernyőkép készítő. Ezzel készült képeket itt alkalmazom.

Amarok kiváló zene lejátszó. Mp3, ogg, és vaw  formátumú fájlok kezelésére. A formátumok átalakítása igen egyszerűen a Konqueror fájlkezelőből történik a fájl kijelölése után, megjelöljük, hogy mire akarjuk átalakítani a jelenlegi formátumunkat.

Média Player a Windows kép és film fájl-ok kezeléséhez, nagyon sokrétű lejátszó.

Koppete és Gaim ICQ. - ezek csevegő kliensek. (Messenger)

A tálcán található kis SUSE ikonra kattintva felnyílik az alkalmazás menü, ahonnan általában minden elindítható. Azért általában, mert van ami parancs sorból indítható.

pl.: Valknuth dc++. kliens, csevegő alkalmazás.

Építeni kell!

Ha többet akarunk, mint ami az alaprendszerben van, akkor építgetni kell, úgy mint a Windows-t, csak itt az új fájlokat, rpm csomagokban kell keresgélni lehetőleg.

A SUSE esetében is igaz, hogy amire nincs igényünk az nem is kerül a gépre.

Itt nem elég megkeresni egy .exe fájlt és rákattintani. Itt mindent telepíteni kell, vagy .rpm csomagból ami a Yast-al települ, vagy a  Consol - programból amivel rendszergazdai módban telepíthetőek programok a gépre. Ez az alkalmazás a programokban található Configure fájlt tudja futtatni.

// A Configure leginkább a Windows,  exe. fájlokhoz hasonlóan egy leíró adatbázis ami címekre mutatva (sys) tartalmazza az indító parancsot, amihez általában a programban található MAKE fájlt használja. Sok programnak ezért bizonyos konfiguráció esetén elegendő a MAKE futtatása is a telepítéshez.  A szabad szoftver ( GNU. project ) egyik lényege, hogy a benne szereplő fájlok tartalma megtekinthető, bizonyos esetben megváltoztatható, ami csak hozzáértőknek ajánlott! Bár a rendszermag és a vezérlő fájlok (root könyvtár) tartalma le van védve, egyes programokkal szerkeszthető. Ha ezt nem hozzáértő ember teszi, esetleg ( 99%-ban ) tönkreteheti a rendszerét.//

Ettől nem kell megijedni, a Yast - a vezérlő központ, (vezérlőpult) amit már a telepítéskor megismerünk, akarva, akaratlan. 

A Console nem más mint egy fájlkezelő,- felülete hasonlít a jó öreg Northon Commander-re csak itt Mid Naigth Commander néven fut és igen gyors, mivel forrás fájlokat futtat.

A csomagra- fájlra - kattintva, elindul a Yast - jelszó kérés, stb.-  és telepíti a fájlt. A telepítés alatt ne hagyjuk ott a gépet a YAST - a vezérlőpult - interaktív.

Utána általában nem kell újra indítani a gépet, az alkalmazást megtaláljuk a menüben és használhatjuk.

RPM. csomagokat tölthetünk le az Internetről, vagy kaphatunk bármilyen adathordozón.

egy jó link: http://packman.links2linux.de  az építéshez és

egy másik: http://surceforge.net/ melyekkel valószínűleg sokszor találkozunk még. Ez a két link a Linux rendszerek programjait tartalmazó portálokra mutat, ahol a a fejlesztések majd minden összetevője megtalálható mondhatni minden Linux disztribúcióhoz.

A másik fájl típus a tr.gz. és ennek különböző formái. Ez csomagolt Zipp fájl, ezt a típust először ki kell csomagolni. A legjobb, az "user" - felhasználó könyvtárba kibontani, utána elindítani a tálcán található Console alkalmazást, és ezzel megnyitni a már kicsomagolt könyvtárat-aminek a neve ua. mint a tr.gz. fájl neve. Itt megkeresni a "configure" nevű fájl kiterjesztést és erre rákattintva a program települ a gépre.

Vannak tr.gz. és egyéb tömörített fájlok melyek indíthatók a Konqueror fájl kezelőből is ha van install.sh kiterjesztésük, és a program teljes és nem hibás.

Befejezésül:

Senkit nem szeretnék megtéveszteni, aki nem szeret foglalkozni a számítógéppel az vegyen kész gépet.

Aki szán rá időt és energiát, és bármi okból kíváncsi a Linuxra, az vágjon bele, mert egy új és másik számítógépes világot ismerhet meg általa, előnyeivel, és kevés hátrányaival együtt.

Tárhely hiányában nem tudok ide disztribúciót feltölteni, vagy alkalmazás csomagokat feltelepíteni, hogy letölthesse bárki. A cens.hu nem rendelkezik ekkora tárhellyel. Ez egy nonprofit oldal, ergo nem fizetős.

Azoknak szerettem volna segíteni akik már hallottak a Linuxról, de még nem látták,- viszont kíváncsiak rá.

Megpróbáltam mindent elfelejteni ami programozással kapcsolatos ezen a lapon, hogy senkit ne ijesszek el szakkifejezésekkel és egyéb trükkökkel. Aki mélyebb ismeretekre vágyik annak számtalan webhely áll rendelkezésére a Linux-szal kapcsolatban.

A Linux szabad szoftver. Akárhány gépre telepíthető.

Az oldalakt folyamatosan állítjuk vissza.

A Linux-bilux új témai és némi ismétlés az első részből az új oldalainkon található.

>>>>

 

     Ez egy KAMÉLEON és a rendszer sokszínűségét, alkalmazkodási képességét tükrözné.

Üdv: Cens

                 Kezdőlap↓↓

<<<<<          <<<<<<<      <<<<  <<<<<<< <<<<<<< <<<<<<<< <<<<<<<< <<<<<

Geo Visitors Map

A számláló indulásának dátuma:2006.január 15.

brisbane motorbikes
 brisbane motorbikes Counter

<<<<<<< Fő oldalhoz

Linux | Linux | Suse Linux | Beállítások | A vezérlőpult | Yast | Yast 2 | Yast 3 | Vírusokról | Vírusok 2

Media Player | Iroda - Office | Open Office | Programokról | KDE. desctop | SUSE 10.1 | IPOD | SAMBA | GNOME

Telepítő | Delete | WINE | Grafika | RedHat | JOMLA | Fedora telepítése | Böngészők | Böngészők 2 | VIDEO

Fedora | Fedora_64 biten

 

 

 

K

A

T

a

K

É

P

R

E

 Kattints a képre!

üres háttérkép

 

 

az asztal

 

 

Az Amarok hanglejátszó, rádió vevő stb..

 

 

Kontact

 

 

Naptár a Kontactban

 

 

Levelező a Kontactban

 

 

Xmms streamtuner és kiváló hangeszköz

2. kép

 

Kvivo - KDE. grafikon szerkesztő

 

 

TORCS  autóverseny 3D

 

Konqueror fájl kezelő, böngésző, hanglejátszó

 

Kaffeine média lejátszó

 

 

A Konsol rendszergazdaként

 

 

C++ Development

 

 

Sakk program komplex

 

 

      Fax program

 

 

     Média player

 

 

     Real Player

 

 

 

 

..és még sok minden!