Linux-bilux 9  szigorúan kezdőknek ajánlva©

Mottó: "A szeg beveréséhez nem kell tudni miből van a kalapács"        

LINUX SUSE 10.

Desctop

                 

 

Telepíthetünk csomagcsoportokból is vagy a telepíteni kívánt program nevének beírásával

 

 

 

 

A GCC 3.4.2. /compiller / fordító program a GNU program része- letöltése a Serverről

 

 

 

 

 

Kpackage az .rpm csomagok kicsomagolásához, telepítéséhez, ha nem a YAST-ot használjuk közvetlenül

 

 

 

 

 

 

Az ANTIVIR program elindítása

 

 

 

 

 

 

a Linux2links webhely ahonnan sok hasznos dolgot letölthetünk a fejlesztéshez. Az operációsrendszerünket kikell választani !

 

 

 

 

 

 

 

 

Linux-bilux

<<<<<>>>>

Vissza a Yast -hoz !

Nem mindegy, hogyan telepítjük rendszerünket!

Van egy telepítő lemezünk, ami állhat öt darab CD-ből, vagy egy darab DVD-ből.                  A tartalmuk adatmennyisége 3,5 ; 3,7 GB. Jól látható, hogy ez az adat mennyiség tömörített adatok tömkelege, ami installálás után ennek tízszerese is lehet. Vagyis 10 GB. szabad tárhelyen ne akarjunk mindent feltelepíteni, mert elfogy a tárhelyünk, és összedől a rendszerünk ami a Windows indítására is kihatással lesz.

A telepítő, vagy rendszerlemezünk (továbbiakban -- lemez) két fajta fő operációs rendszert tartalmaz, mely LINUX rendszerekben ismert, ez a GNOM és a KDE. Ezek egymással kompatibilitásban, egymást kiegészítve működnek a LINUX SUSE alaprendszeren mely DOS felületen fut. A rendszer töltő egysége a GRUB mely a KERNEL irányításait követi.

A KERNEL a BIOS adatait felhasználva felméri a merevlemezünket, helyet keres a GRUB számára. A GRUB elvégzi a partíció felmérését, kiosztja az új partíciós táblát és megformázza a merevlemezt olyan mértékben amilyen formában a felhasználó szempontjai szerint a legjobb, majd telepíti a LINUX SUSE operációs rendszert.

Tehát, ha jól akarunk gazdálkodni a merevlemezünk tárterületével, akkor előre el kell döntenünk, hogy melyik felületet válasszuk, a GNOM -ot vagy a KDE-t. Mind kettőben megtalálhatók ugyanazon célokat szolgáló programok természetesen, más és más felülettel. A GNOM kicsit egyszerűbb, szín és ízlésvilága   mondhatni puritánabb, viszont ezen rendszerhez tartozik a GNU rendszer ami a számítógép operátorok, rendszergazdák szempontjából már egyáltalán nem közömbös, mivel ezen rendszer tartalmaz olyan szerver eszközöket mely a hálózat építés szempontjából elengedhetetlenek.

A KDE egy kifejezetten felhasználó barát felület, mely az egyszerű felhasználót hivatott kiszolgálni igen tetszetős grafikával és a WINDOWS rendszerhez hasonló kezelési felülettel. Ezt a rendszert vette pártfogásába a NOVELL Company Grupp és az IBM. Mindkettő - nem véletlenül- hiszen egy többé kevésbé kész grafikus felületet vett szárnyai alá, amit rögtön ki is egészített a maga sajátosan tetszetős dessingjével, ezáltal még tetszetősebbé téve azt. Itt sokak szerint veszélybe kerülhet a szabad szoftver társadalom (GNU) üdvöskéje. Szerintem nem, mert a szabad szoftver társadalom könnyedén elhatárolhatja magát mind két óriás konszerntől.

A telepítő lemezünket behelyezve a lemez olvasó egységbe, a gépet újra indítjuk.

Előtte a BIOS-ban be kell állítanunk,- ha ez nem lenne beállítva, de általában be van állítva ) - hogy honnan induljon a rendszer bootolása, illetve milyen sorrendben. Ez általában, floppy, CD, hard-draiwe sorrendben történik. A lényeg, hogy megtalálja a CD vagy DVD meghajtónkat, ahonnan majd telepítjük a rendszerünket. Aki mind ezt tudta, vagy másképpen de tudja, az ezt , hagyja ki.

Itt a különböző DOS problémákat mint az mscdex meg egyebek kihagynám.

Újra indítás után elindul a rendszertöltőnk és egy üdvözlő képernyőn egy angol nyelvű menüvel találkozunk, aminek az első sora Install from Hard Draiwe és ha ENTER-t ütünk, azonnal visszatérünk a WINDOWS rendszerünkhöz. Már ha van a winchesterünkön. Ha nincs, ez a Menü pont nem jelenik meg. A rendszertöltő egy aranyos kis animált képernyő, ahol kis pingvinek teszik a dolgukat, de ez ne kápráztasson el bennünket, mert a baloldalon látunk egy kört is aminek a kerületén lévő pontocskák egyre fogynak és ha elfogytak a rendszer lépni fog, vagyis vissza térünk a merevlemez meglévő tartalmához, és akkor újra kezdhetjük az egész telepítő futtatását.(RESET gomb)

Mivel nem mindenki kedveli az angolt, esetleg nem beszéli, érti, anyanyelvi szinten, ezért NYOMJA LE AZ F2 gombot a klaviatúráján, és a felugró menüből válassza ki a MAGYAR nyelvet.

Tehát a telepítéshez ugrassuk át a menüpont kijelölést a következőleg eggyel lejjebb található menüpontra az Installálás CD-ről. Azután ENTER, és helyezkedjünk kényelembe, - kávé, tea, sör, zsíros kenyér, ropi, keksz, - vagy amit akartok! Ha cigizel, vigyél magaddal hamutálcát, mert ha belehamuzol a klaviatúrába,(alias; keyboard )  azt később bánni fogod. Azért az adrenalin szintre tessék vigyázni!

Az egész kb. 45 percig tart, és áll a rendszer..

Természetesen egy alap rendszer ami nem fog mindent feltelepíteni amit itt bemutattunk. Nos itt tessék vissza olvasni. AZ itt bemutatott összes rendszer program együttes telepítéséhez, és működéséhez kb. 30 GB  szabad területre lesz szükségünk.

DE! A telepítés első lépéseként a rendszer megkérdezi, hogy melyik operációs rendszert kívánjuk alkalmazni, és választhatunk a KDE és a GNOM kijelölés között, ha ezt elmulasztjuk, alapból a KDE van kijelölve! De van aki a GNOM rendszerben járatos és az itt választhat.

Na most jön a Windows - piknik. Most itt hagyhatjuk a gépet, vagy gyönyörködhetünk a felületben és elolvashatjuk a LINUX - Windows-ból már ismert - ismertetését, angol nyelven. Mert Magyarországon még nem akadt fordító aki felvállalta volna ezt a magasztos ám de ingyenes melódiát.

Telepítés közben a GRUB közölni fogja velünk, hogy felmérte a merevlemezünket, és ilyen meg olyan partíció kiosztásra készül, jó e ez nekünk (?) és ha igen akkor nyomjuk a TOVÁBB gombot. Igen,-OK.

Kérni fog jelszót két esetben ezt írjuk be-olyat amit megjegyzünk- ajánlani tudom csak, hogy mind a két jelszót azonosra állítsuk be.

Innentől települ a rendszer, a meghajtónkat -  ha van Windows rendszer is a gépen cca. ketté osztja. Felrakja az újra indítás utáni rendszer választó környezetet is, így ha a telepítés elvégzése után újra indítjuk a gépet, ( az előzőleg a lemezmeghajtóban lévő telepítő lemezünket vegyük ki a telepítés befejeztével (!)) egy SUSE indító képernyőn választhatunk, hogy a WINDOWS vagy a SUSE rendszer induljon. Erre figyeljünk !

A telepítés után nem szükséges újra indítani a gépet, a telepítőlemezünkről az előző oldalakon leírtak szerint a Yast-al szépen pakolgathatjuk felfele a még szükséges programokat. De előtte azért mindenképpen vessünk egy pillantást a meglévő rendszerünkre.

Képernyő beállítások

Első dolgunk, hogy ha, esetleg nem látjuk a képernyőt teljes mértékben, amit onnan tudhatunk, hogy nem látjuk a képernyő alján, az állapot ikonokat és gyorsindítási ikonokat tartalmazó tálcát! Ezt a következő képen hívjuk elő; az egér jobb gombjával képernyőre kattintunk, és a lenyíló ablakból kiválasszuk a Képernyő beállítása menüpontot. A megnyíló ablakból a baloldalon kiválasszuk a Képernyő menüpontot itt beállítjuk a 1024x960 méretet és lentebb bejelöljük a " Képernyő mentése újra indításkor"   négyzetet,- ezzel biztosítva, hogy újraindítás alkalmával a rendszer ne térjen vissza az alapbeállításokhoz,- mert akkor megint csak nem látjuk majd a tálcát !

Tehát vissza a Yast-hoz, és az előző oldalakon leírtak szerint beírogathatunk program neveket a Keresés ablakba, majd az üres négyzetek kijelölése után az Elfogadás gombra kattintva telepíthetjük azokat a gépünkre.(következő oldal témája lesz )

A telepítések elvégeztével on-line frissítsük le a már telepített rendszerünket az előzőekben már ismertetet módon. Tessék visszalapozni! A hálózat beállítását előző oldalon leírtam.

Telepíthetünk csomagcsoportokból is vagy a telepítene kívánt program nevének beírásával a kereső mezőbe.

Hogy biztonságba érezzük magunkat, telepítsük az Antivir programot; írjuk be YAST-ban a kereső mezőbe: virus - nem hosszú í betűvel - a baloldalon, a keresési eredmények között megfogjuk találni a programot. Kijelöljük a négyzetet, (pipa az ablakban) és elvégezzük a telepítést.

MSN lehetőségek

Következőleg ha MSN Messenger beállításunk is van, azt megtehetjük a GAIM és a KOPPETE programokkal. Én a GAIM programot javaslom, egyszerűen kivalló. A videó lehetőségekről később írok, ez külön fejezet lesz. A GAIM program nem települ a gépre automatikusan, és kitalálható, hogy a GNOM rendszer része. Ezért ezt is írjuk be következőnek a kereső ablakba, az  eredmények között ha megjelent, pipáljuk be a kis négyzetet és telepítsük. A telepítés után a Főmenü >> Internet >> Csevegés - GAIM  feliratra kattintva elindul. A kezdeti ablakban kiválasztjuk, hogy melyik csevegő rendszerhez akarunk csatlakozni, kitöltjük a személyes beállítási adatokat és OK.

Most javasolt elvégezni az On-line frissítéseket, bár ezt később is megtehetjük.(lásd elöbb)

folyt. köv. " OpenOffice & AbiWORD "

Az oldal képeket folyamatosan cserélem ahogy időm és módom engedi.

Kérdéseket email -ben várom.

Helyigény: kb.6 GB

<<<<>>>>           

 

Üdv: Cens

                 Kezdőlap↓↓

<<<<<          <<<<<<<      <<<<  <<<<<<< <<<<<<< <<<<<<<< <<<<<<<< <<<<<

a számláló indulásának dátuma:2006.január 15.

 brisbane motorbikes
 brisbane motorbikes Counter

<<<<<<< Fő oldalhoz


Linux | Linux | Suse Linux | Beállítások | A vezérlőpult | Yast | Yast 2 | Yast 3 | Vírusokról | Vírusok 2

Media Player | Iroda - Office | Open Office | Programokról | KDE. desctop | SUSE 10.1 | IPOD | SAMBA | GNOME

Telepítő | Delete | WINE | Grafika | RedHat | JOMLA | Fedora telepítése | Böngészők | Böngészők 2 | VIDEO

Fedora | Fedora_64 biten

 

 

 

 

 

K

A

T

a

K

É

P

R

E

 

A nagyításhoz kattints a képre- vissza lépni a böngésződ "vissza" gombjával tudsz

 

 

Kisalkalmazások elindítása

 

 

 

 

 

Textmacs a GNU projekt fejlesztő eszköze,- ez  a program az álmok szigete

 

 

 

 

 

 

TextMaker egy igen látványos szöveg, és WEB felület szerkesztő

 

 

 

 

Evolution - Levelező, a GNOM része

 

 

 

 

 

 KILE Latex Html szerkesztő