Linux-bilux 6  szigorúan kezdőknek ajánlva©

Mottó: "A szeg beveréséhez nem kell tudni miből van a kalapács"       

LINUX SUSE 10.

Desctop

                 

 

 

A Linux

 

 

Az antivir indítása. Ha már fel van telepítve a parancssorba beírva egy fogaskerék jelenik meg min ikon

 

 

 

 

Akregato RSS hír olvasó, saját nézegetővel

 

 

 

Ha Ctrl és a + gombot lenyomod a betűméret növekszik, Ctrl - gombbal csökken

 

Bármilyen oldalt elérhetsz általa, (beállításokról később)

 

 

 

A YAST-ban a Szűrő: beállításoknál megadhatsz csomagcsoportokat, és átnézheted témánként tartalmukat. Az üres négyzetek melletti programok nincsenek telepítve a gépeden

 

Linux-bilux

<<<<<>>>>>

Vírus, vagy mi a ez?

Vannak dolgok melyek egyszerűen nagyszerűek. Ilyen a Linux tulajdonságainak egyike, a biztonság. Nem igazán akarok itt most vírus enciklopédiát írni,- vannak akik ebből élnek, tegyék meg Ők a magukét ez ügyben.

Azonban tudni kell, hogy a vírusoknak csúfolt "klassz emberek" által megírt bosszantó program részletek,- melyeknek gépünk rendszerére nézve káros hatásai lehetnek- általában nem mások mint hibás programkódok, szándékos adat lekérések, vagy többszöröző hurkok egy programban, ez lehet levél is, csak futtatva legyen. Természetes - ez ugyan is kiegészítésre szorul - ezek csak a programozási utasítás részletei. Ezeket írják bele cseles kis programokba a Word Basic nyelvtől az assembly nyelvig , ki-ki tudása ideje és elképzelései szerint.

Természetesen a Windows-nál ezt könnyebben lehet lefutatni a kedves felhasználóval akár akaratán és tudtán kívül is időkódok, és egyebek segítségével. A Linuxban ezek sajnos a réteges telepítési nomenklatúra miatt nem működnek. ÉS hála ennek,(!) nem is találkozunk vírusok tömkelegével, a leggyalázatosabb oldalakon sem. Ez nem jelenti azt, hogy Linuxra nem készülnek vírus programok, csak azt, hogy nem az a hatásuk mint a Windowsban. Ha valakinek mégis hiányoznak a vírusok, nos csak rekkelje be a Windows-t. Ugyanazt az oldalt meglátogattuk Windows XP.32 bites, 64 bites verzióval, és Linux Susevel.

A 32. bites verzió félórán belül összeesett. A 64 bites verzió hibát jelzett az oldalon és a böngésző leállt, de semmi egyéb nem történt. A Linux-szal több mint 3 órát böngésztünk hírhedt oldalakat és nem történt semmi. Jó tudni, hogy ezek a vírusok persze nem Linuxra vannak kihegyezve- ide azért nehézkesebb ilyet kreálni, de ezt a Microsoft is tudja és a rendszermagot már a 64 bites verzióban is ez irányban fejlesztette.

Apropó; a múltkor egy ilyet olvastam " vigyázzatok , a Linux SUSE Kernel vírusos". Nos aki ezt írta az kapott valami dezodoráló vírust. A Kernel valójában egy hibás kód részletet tartalmazott amit 1 napon belül javítottak, azonban csak hiányosan feltelepített rendszer esetében okozott a leállításnál némi gondot. Jól feltelepített rendszer észre sem vette a hibát. Újra indítás és hálózati frissítés után a Kernel sehol nem okozott problémát.

De azért nem kell megijedni, a jó öreg Windows után itt is megadatott a lehetőség, hogy vírusirtókat gyűjtögessünk a gépünkre és játszadozzunk a vírusok irtásával. (fontoskodók fő tevékenysége... kollégám állandóan vírust írt)

Ilyen az ANTIVIR, és CLAMAV. Az ANTIVIR -t a telepítő lemez tartalmazza, de magától nem fut a gépen. A Yast-ban be kell írni a Keresés ablakba "antivir"- idézőjel nélkül, és az előzőekhez hasonlóan telepíteni kell. A telepítést már ismertettem, aki nem folyamatosan olvas, az lapozzon vissza. A vírusirtó ha felvan telepítve a levelezőnkben megjelenik.

 Minden levelünket ellenőrizhetjük vele, de fölösleges, ezt automatikusan is elvégzi. Nem olyan látványos mint a Windows vírusirtó programok ,- mert a program szerkezetből adódóan nem látunk semmit- de biztos hatásos. Én még soha nem kaptam vírust, és erre nem vagyok büszke, csak egyszerűen örülök neki. Szoktunk tesztelni akarva akaratlan vírusos leveleket, melyek vagy meg sem jelennek, vagy ha igen akkor sem okoznak semmit.

Természetesen jól tudom, hogy vannak a Linux alatti rendszer platformok, melyeket kilehet lőni vírussal, de ez már nem a Linux gondja, azonban egy ilyen alrendszert felülíró vírusprogramot Linuxon lefuttatni a felhasználó részvétele nélkül szinte lehetetlen. Szerény véleményem, hogy ha gépeken nem futnak Chat programok, nem telepítünk ismeretlen film és hang fájlokat, és nem veszünk részt ismeretlen Web felületen futó társalgókban, akkor a Windows rendszerünk is stabilan fog működni. Természetesen a levelezéshez mindéképpen szükséges a vírusirtó program használata a biztonságunk érdekében. A fentieket előszörre azért nem írtam le mert nem szerettem volna ötletet adni senkinek. Már pedig akik ebben nyakig benne vannak, azok félszavakból is átlátják a dolgok lényegét , akarva akaratlan.

SPAM

Apropó spam. A Kmail és a Kontakt ami a Kmailt mint beépülő levelezőt használja, rendelkezik beépített spam szűrővel. Beállíthatjuk a szűrési feltételt feladó nevére, tárgy tartalmára, IP. címre, levél címzettre ,stb. Ekkor az ilyen tartalmú leveleinket egyből beküldi a szemétkosárba.

Ami fontos, hogy beállíthatjuk fájl tartalomra is, pl. jpg. Ez arra jó, hogy mostanság elterjedtek azok a spam levelek, melyek mindig más feladót és mindig más tárgyat generálnak,- ezt egy kis ügye-fogyott program végzi- és a levél törzs a hirdetés, az egy jpg kép. Persze ez is bosszantó egy idő után, de ezzel kiszűrhető.

A Clamav.

 Windowsra letölthető innen: clamwin

Ha a letöltött fájl típusa tar.gz (tr.gz)vagy más csomagolt formátum,- olyan mint a Jar vagy a Zipp csak másik tömörítési aránypárt használ - akkor kitömörítés után  a Konzolból megnyitjuk a már kitömörített könyvtárat, és az előzőekben leírtak szerint elindítjuk a configure fájlt és szépen fel is telepítettük a Clamavot. A könyvtárat ne töröljük.

Linuxra letölthető: innen töltjük le az .rpm csomagot, és ha rá rákattintunk a letöltött fájlra mindjárt a vezérlő pultba találjuk magunkat, és itt elvégezzük a telepítést. Előzőekben leírtak szerint.

Ha feltelepült a levelező programunkba látni fogjuk, és választhatunk melyikkel nézzük át Emiljeinket.

A vírusirtók a hálózati rendszerfrissítések alkalmával automatikusan frissülnek!

 

 

 

 

folyt. köv.

 

Az oldal képeket folyamatosan cserélem ahogy időm és módom engedi.

Kérdéseket email -ben várom.

Helyigény: 6 GB.

<<<<>>>>            

 

Üdv: Cens

                 Kezdőlap↓↓

<<<<<          <<<<<<<      <<<<  <<<<<<< <<<<<<< <<<<<<<< <<<<<<<< <<<<<

a számláló indulásának dátuma:2006.január 15.

 brisbane motorbikes
 brisbane motorbikes Counter

<<<<<<< Fő oldalhoz


Linux | Linux | Suse Linux | Beállítások | A vezérlőpult | Yast | Yast 2 | Yast 3 | Vírusokról | Vírusok 2

Media Player | Iroda - Office | Open Office | Programokról | KDE. desctop | SUSE 10.1 | IPOD | SAMBA | GNOME

Telepítő | Delete | WINE | Grafika | RedHat | JOMLA | Fedora telepítése | Böngészők | Böngészők 2 | VIDEO

Fedora | Fedora_64 biten

 

 

 

 

K

A

T

a

K

É

P

R

E

 

 

Kattints a képre!

 

 

..és a Windows ?

 

 

 

Kód szerkesztő - ezzel teheted színesebbé az életet

 

 

 

Hír felovasó

 

 

 

A Ctrl és Esc gombot együtt nyomva jelenik meg, kitudod lőni a feleslegesen futó programokat. Vigyázz vele!!!

 

 

Térkép szerkesztő

 

 

A YAST-ban a Szűrő: beállításoknál megadhatsz Összeállításokat, és átnézheted témánként tartalmukat. Az üres négyzetek melletti programok nincsenek telepítve a gépeden