Linux-bilux 2 szigorúan kezdőknek ajánlva  ©

Mottó: "A szeg beveréséhez nem kell tudni miből van a kalapács"      

LINUX Desctop

 

Honlap
Bevezető
Ubuntu telepítése
Linux Kezdő
Linux-bilux
Open Suse
Novell Suse
Mandriva Linux
Microsoft News
Windows Vista
Widows Longhorn
Tárcsázó Suse
G-OS egy új LINUX
UBUNTU Linux
Tárcsázó Fedora
Fedora 7
Fedora 7 Tartalmak
Fedora 7 - Internet
Fedora 7 - Beállítás
Fedora 7 Beállítás 2
Apróságok - menük
Letöltés
UHU-Linux emlék kép
Linux linkek

 

 

 

Kapcsolódás után Installáljuk a NetworkManeggert amit később itt Konfigurálhatunk

 

 

 

hálózati jelszó megadás

 

 

 

 

a Videólejátszáshoz töltsük le és installáljuk a gstreamer pluginokat

 

 

 

 

Az Office 2.3  jelenleg még csak Angol nyelven érhető el.

 

 

VLC - média lejátszó

(a film tartalma nem fotózható)

 

 

 a MIRO a JOST -hoz hasonló videopodcastok nézését teszi lehetővé. Több videótárat használ, többek közt a Yutube-t.

 

Synaptic Package Manager

 

 

 

 

Média lejátszó, - mindent lejátszik ami az útjába akad

 

 

 

   

 

Az egyik legfiatalabb és legdinamikusabban fejlesztett Linux disztribúció. 2005-ben tűnt fel.

/ Disztribúció: célközönségnek szánt értékesítési csomag (összeállítás) meghatározott tartalommal, lásd; Windows XP Home, Windows XP Professional, Windows Server 2003 stb. /

Mindenek előtt tudnunk kell, hogy nem tartjuk feladatunknak az UBUNTU további ismertetését, erre kiváló magyar oldal; UBUNTU.hu

 

Mivel fenti oldalon elég sok információ rendelkezésre áll, így nekünk csak a gyors bemutatás marad, megkönnyítve a dolgunkat.

Az operációs rendszert az Ubuntu. com-on megrendelhetjük lemezen, vagy letölthetjük Desctop, vagy Server változatban. Nem ugyan azt kapjuk a csomagban, otthoni felhasználóknak a Desctop változatot ajánljuk. A felület igen ízléses, mondhatni nőiesre sikeredett.

Alapban nem sok alkalmazást sikerül találnunk a feltelepülő programok között, azonban minden fontosat megtalálunk az Open Office 2.3 irodai csomagot, a Firefox 2.8 böngészőt, az Evolution levelezőt, egy pár játékot, telefonos, ftp. és belső hálózati kapcsolatkezelőt, alapból találunk, tehát mindenki használhatja a megkapott rendszerét ezen kereteken belül. Nem használható előzetes internetre kapcsolódás nélkül a csomagkezelő, vagyis a szoftverek hozzáadása-eltávolítása, a videó lejátszás mert nincs telepített codec, az MP3 lejátszás szintén ezen okból, az Ethernet kapcsolat sem, mert nincs az alapcsomagban, és mindent csak az Internet kapcsolaton keresztül érhetünk el. Ez egy betárcsázós Internet kapcsolat esetén igen húzós akár időben, akár pénzben, hozzá se fogjon senki! Főként, ha nem tudja mit kéne telepítenie.

Jól van ez így....?

2005-óta többször leírtam, itt megismétlem: nagy hiba a Linux operációs rendszereket azzal tönkretenni, hogy nem gondoskodunk alapból elérhető kapcsolat kezelő szolgáltatásról, a világon leginkább elterjedt DSL  hálózathoz. Ezt elkövette a RedHat, - lásd Fedora 8-ig bezárólag, és sorolhatnám, a legrosszabb esetig ami a Gentoo esetében áll fenn.

Az UBUNTU sem kivétel. Mit tesz egy kezdő, a rendszerrel ismerkedni akaró felhasználó? Hát mit tenne mást, - használni kezdi a rendszert. Kattint ide - oda. Keresi az Internetet, de csak nem jön. Megfogalmazott válasz reakció - maradok a Windows-nál. Ez óriási hiba. Csak Magyarországon évente több százmilliós büntetéseket ró ki a BSA. cégeknek a jogosulatlan szoftver használatért. Ezek a cégek, ha már nincs pénzük Windows - MS. Office megfizetésére és a " licencszelési " díjakra, -- használhatnának Linux rendszert, mert semmivel sem rosszabb mint a Windows, csak....

Na itt jön az országos probléma, hogy nem tudunk nyelveket, és nem minden Linux disztribúció van teljes egészében lefordítva Magyar nyelvre. Aztán a rendszergazdák problémája, - ők általában tudnak angolul - hogy aki  Windows Server-be bele tanult, nem kis munka árán, az sajna küszködik a Linux Servere megoldásival. Ez ugye egy igen bonyolult platform, de talán mégis érdemes lenne kicsit hatékonyabban ismertetni. A gond megint csak az, hogy kifizeti a révészt?! Az idő, a munka, akár szellemi, akár fizikai, pénzbe kerül. Aki megtanulja, az kamatoztatná, vagyis keresni akar vele. De akkor már nem ingyenes az ingyenes. Pedig maga az Operációs rendszer az ingyenes. Egy százgépes munkahely költségeit kiszámolva is milliós nagyságrend évente. A BSA. büntetést tessék hozzászámolni.

 

Bemutató

Valóban csak pár kép erejéig. Tessék a hivatalos oldalt megtekinteni továbbiakért. Az alábbi linken található az ADSL kapcsolat beállítás leírása.

DSL KAPCSOLAT BEÁLLÍTÁSA

  

 

Az Ubuntu fejlesztőcsapata igazán kitett magáért, - köszönet és dicséret is jár nekik - a rendelkezésre álló szoftver tárház igen bőséges.

A Konqueror fájl és internet böngésző kimaradt ugyan de helyette   rendelkezhetünk öt másikkal is. Alapból a Firefox böngésző áll rendelkezésre.

A flash lejátszó a böngészőből telepíthető, lehetőleg az Adobe Flash-t telepítsük.

Csak ajánlás, hogy a rendelkezésre álló szoftvereket étékelés (Popularity) szerint listáztassuk ki és az összes 5 csillagos szoftvert telepítsük, egy jó összeállítású géphez. Ha laptopot használunk külön telepíthetünk telep-töltöttség jelzőt és más energia gazdálkodási eszközöket. A videó-kártya szoftver telepítése után a gépet újra kell indítani, és a 3D kezelés kiváló. A hatalmas szoftver választékban  név szerint is kereshetünk, vagy csoportok szerint. Vigyázat! Ha a teljes szoftver listában keresnénk, a kereső ablakban ne legyen semmi beírva.

Alap média lejátszónk a Totem (avi, mpg és mpg2 fájlokhoz), de telepíthető a Kaffeine, az Amarok, a KINO mint DV.( digital-video ) filmszerkesztő otthoni DV kameránk anyagának szerkesztéséhez.

 Ezekhez telepíteni kell az  gstreamer pluginokat, amit a telepítő jelez is nekünk. Nagyon jó, hogy a programhoz tartozó alkalmazásokat felajánlja telepítő, így nem fordulhat elő, hogy működő képtelen programot telepítünk. A xine plugin jogvédelem miatt nem telepíthető. A RealPlayer alkalmazást az összes Linux platformon ideiglenesen vissza vonták, így nem telepíthető.

Számtalan csevegő; AMSN, ICQ  -

levelező; Evolution, Mutty, Kmail, Thunderbird klón -

irodai szoftver; OpenOffice, KOffice, UbuntuOffice, -  ABIWORD, SoftMarker, TextMarker -

sok webszerkesztő, adatbázis kezelő, SQL kezelő, kluszter és kliens kezelő, partíció kezelő és nem utolsósorban játékok 3D-ben is, hálózati és lokális változatban egyaránt részei lehetnek a gépünkön futó szoftvereknek.

Aki szeret szöszmötölni annak ajánlom az OpenOffice-ben futó legújabb Makró-Basic szerkesztőt, ez is igen kiváló.

Ez a Linux a GNU-Licenc alatt álló programok gyűjteményét tömöríti. Kiváló GNU, UNIX rendszer Pyton , ADA95, JAVA, és Perl programozási nyelv környezetben fejlesztve. Letöltésként, ha fejlesztők vagyunk válasszuk az OEM. verzió telepítését.

Linux VLC Player

Videó-lejátszó mpg, mpg2, Quicktime,/mpeg4, 3gp,/ formátumok a megfelelő dekódoló csomagok (codec) telepítése után - melyek szükség szerint maguktól települnek - a VLC Player, a TOTEM ÉS AZ UBUNTU saját médiaplayere.

 

MIRO -JOST

A Windows rendszerből mára már sokak számára ismerté vált a Jost videó program, mely rengeteg Tv-filmcsatorna podcastjait közvetíti videó streaming formában.
Linuxos változata egyenlőre nem ismert, azonban kis kárpótlás ként kipróbálhatjuk a MIRO programot. Itt a videofilm részletek csak letöltés után nézhetők meg. A filmek tárolódnak a gépünkön, a nem kívánatos podcastot törölnünk kell a programban található "Delet" gombbal.

Kivalló emulátorok  vannak a felhasználóknak például; ATARI, COMMODORE, APPLE, NINTENDO, DOS, SEGA, PALM gépekhez.

Fenti szoftvereket a csomagkezelőben telepíteni kell!

Kiváló interpreterek telepíthetők Debian, GNU, Pyton alapú alkalmazásokhoz, az UBUNTU maga is a Debain alapú projekt.
 

A csomagkezelő

Csomagok telepítése- törlése a csomagkezelőkkel

Add/Remove Applications. és a

Synaptic Package Manager

Állítható, hogy az UBUNTU mindent beleadott és igazán nagyon remekre sikerült az alkalmazás és a Szoftver választék egyaránt. A WINE Windows emulátortól a GNU, és Pyton projektből egyaránt számos nagyon kiváló alkalmazást találunk - Internet kapcsolat megléte esetén a platformunk fejlesztéséhez.

Szívesen leírnám a szoftver csomagok összetételt, de ez nem a mi feladatunk.

 Azonban egy kis segítség; hogy a szoftver telepítésnél a kipipált szoftverek fognak letöltődni, és installálódni, vagy név szerint kikereshetjük őket a felső keresőben. (célszerű)

Telepítőlemezünk legyen a cd-dvd olvasónkban, különben a szoftverek többsége nem telepíthető.

A telepítés végén a szoftvereket jóvá kell hagyni, az Install Package gombra kattintva a felugró ablakban, ha nem akarjuk mégsem telepíteni, itt még kiszállhatunk a telepítésből.

 

Sok sikert!

 

Üdv; Cens

©      

 

   

 

 

 

 

 

ADSL beállítás a Consolban

 

 

 

 

A folyamat

 

 

 

 

 

Az ETHERNET keresése- automatikus

 

 

 

 

 

A hálózati jelszó megadása

előtte a felhasználó nevet

kéri a menü

 

 

A NetworkManager

 

 

 

A FileZilla

 

 

 

A levelező

 

 

 

 

 

    

Add/Remove Applications

 

 

 

   

Add/Remove Applications

 

 

   

  Installálási folyamat jelző

 

 

  A részletek megtekintése

   

Email cens
2021.05.24. Cens.hu

  Statikus számláló
counters