Linux-bilux 2 szigorúan kezdőknek ajánlva  ©

Mottó: "A szeg beveréséhez nem kell tudni miből van a kalapács"      

Linux Desctop

 

 

 

Honlap
Bevezető
Ubuntu telepítése
Linux Kezdő
Linux-bilux
Open Suse
Novell Suse
Mandriva Linux
Microsoft News
Windows Vista
Widows Longhorn
Tárcsázó Suse
G-OS egy új LINUX
UBUNTU Linux
Tárcsázó Fedora
Fedora 7
Fedora 7 Tartalmak
Fedora 7 - Internet
Fedora 7 - Beállítás
Fedora 7 Beállítás 2
Apróságok - menük
Letöltés
UHU-Linux emlék kép
Linux linkek

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

A Fedora 6 után

A RedHat Linux üdvöskéje a Fedora 7 disztribúció - vagy ismertebb nevén operációs rendszer. Röviden összefoglalhatnám a tapasztaltakat, a következő egy mondatba. Akinek van állandó internet kapcsolata, vagyis nem DSL modemen keresztül kapcsolódik az Internethez, annak kiváló. Akinek nincs, az belemegy a megalkuvások sorozatába, de inkább felejtse el ezt az operációs-rendszert. A téma azért ennél többet érdemel!

Aki ragaszkodik ehhez az operációs rendszerhez, vásárolhat olyan Rutert ami webes felületen keresztül (Internet Explorer) konfigurálható és ebben az esetben nem kell külön kapcsolódni, vagyis állandó internet kapcsolatunk lesz, mivel a Ruterünk tartalmazza a DSL modemet is. Az ehhez tartozó beállításokat vagy a hozzá kapott telepítőlemezen található program, vagy az Explorer segítségével állíthatjuk be.Ez mindössze 10-15 Ft.-os beruházás.

Közvetlen internet elérés után természetesen fejleszthetjük az operációs rendszerünket, és 30 napon belül akár csúcsra is járathatjuk, vagyis minden programot integrálhatunk rendszerünkbe amit a Fedora 7 projekt jelen időben szabad felhasználásúvá tesz. Vigyázat ! A program nem másolható, és nem terjeszthető csak a RedHat engedélyével, azonban szabadon felhasználható és saját gépünkön szabadon átalakítható, kevéske programozói ismeretekkel.(C, C++, Assembly, JAVA) Aki nagyon tud az írhat egy tárcsázó programot DSL alá. Addig is aki nem tud DSL modemmel bejelentkezni, jó ha tudja mit kap csatlakozási lehetőség nélkül a letöltött operációs rendszerben alapból a fontosabbakat említve. Talán a telepítéshez egy ötlet; ha nincs internet NE jelöljük be az Extra csomag telepítését, mert órákig képes keresgélni a kapcsolódási pontot ami igen sok időbe telik, feleslegesen. Inkább, ha mégis ebbe a hibába estünk, indítsuk újra a telepítést illetve a számítógépünket.

Amit tapasztaltunk: kimagaslóan szép felületek, sima, letisztult menük. A grafika egyszerűen kiváló, letisztult formák és saját ízlésünk szerint alakítható felület. Nem 3D, és a könyvtárakat sem lehet még borítóképek lapozgatásával kiválasztani, mint az APPLE üdvöskéjében, az IPHON -ban, de igazán szép. A szoftver a GNU. licenc alatt szabad felhasználásra lett szánva. Pénz, pénz, pénz. Ez határoz meg mindent. Lehet, hogy az igaz szerelemhez nem kell, de csak addig nem , míg a pár el nem megy egy üzlet vagy árus mellett. A Fedora 7 bizonyára okos meggondolásból nem rendelkezik az előző verziókban használatos Yum vezérlőpult teljes verziójával. Minden rendelkezésre áll a menüsorban, kivéve amit sokan fejlesztésre szánva használnának. A szoftver telepítő alkalmazás. Illetve ennek kódjai át lettek írva, ezért az idegen Linux alkalmazások nem telepíthetőek. A pirut, úgyszintén átalakításra került, így saját CD meghatónkról, vagy merevlemezünk könyvtárából nem lehet csomagokat telepíteni, csak ha átírjuk az ennek megfelelő fájlok tartalmát. A telepítési hivatkozások ugyanis csak a http://redhat.com ..... ra irányulnak. A frissítések, jóváhagyások nélkül nem telepíthetőek, csak ha már előzőleg felcsatlakoztunk az Internetre.

A csatlakozás hiány azért problémás, mert a szoftver telepítő a programokat 5 fontossági osztályba sorolja, és ennek megfelelően egyes rendszerprogramokat, vagy azok működését érintő programokat csak akkor enged telepíteni, ha azt a telepítő listában megtalálja. Azonban ez az aktuális telepítő-lista a Redhat szerverén van amit ha nem ér el a telepítő , egy hibaüzenet kíséretében leállítja a telepítés futtatását. Ezért fontos a működő Internet kapcsolat.

Az DSL modemhez nincs működő beállító menünk. Vagyis nem tudjuk megadni a csatlakozási adatokat, mint felhasználónév és jelszó. Így még akkor sem tudunk csatlakozni, ha a hálókártyánk ezt lehetővé teszi. Természetesen ennek helyi okai vannak, Amerikában az internet már régen nem ily alapon működik. A RedHat oldalin olvashatunk kiadott frissítésről, ami ezt a funkciót pótolja, de ez nem a Fedora projekt része, nem is működik általa. Ez csak a fizetős Enterprise programhoz való. Természetesen vannak optimista félmegoldások amiket azért nem ismertettek, mert egyrészt barátunk a Google segít ezek megkeresésében, másrészt nem a tódozgatás híve vagyok egy program megítélésében. Ahogy kapjuk, azt úgy kell tekinteni egy egésznek. Mellesleg ezek az ötletszerű félmegoldások, egy gyakorlatlan programozói ismeretek teljes hiányával küzdő egyszerű felhasználó gépén olyan károkat okozhatnak, hogy az egész operációs rendszer leáll.

Megjegyzem: már a Fedora Core 6 rendszerhez is ígérte a RedHat a DSL csatlakozás pótlását, amit később oda egyszerűsített, hogy alkalmazzuk a Suse LINUX - Kinternet program modult, ami .rpm fájlként letölthető. Igaz, nem telepíthető a Fedora Core 6 és a Fedora 7 verzióra sem. Persze ezt elhallgatták. Akiknek nincs Fedóra 7, azoknak egy kis ízelítő a képekből.

 

Statikus számláló
counters

 

   ©

   

 

 

A Fedora 7 háttérképe

 

Egy vászon kép

 

 

Következő háttérkép

 

 

Tapéta

 

és a DSL kapcsolat.

Ez külön is megér egy témát.

 

 

 

Email cens
2021.05.25. Cens.hu