Linux-bilux 2 szigorúan kezdőknek ajánlva  ©

Mottó: "A szeg beveréséhez nem kell tudni miből van a kalapács"      

LINUX Desctop

 

Honlap
Bevezető
Ubuntu telepítése
Linux Kezdő
Linux-bilux
Open Suse
Novell Suse
Mandriva Linux
Microsoft News
Windows Vista
Widows Longhorn
Tárcsázó Suse
G-OS egy új LINUX
UBUNTU Linux
Tárcsázó Fedora
Fedora 7
Fedora 7 Tartalmak
Fedora 7 - Internet
Fedora 7 - Beállítás
Fedora 7 Beállítás 2
Apróságok - menük
Letöltés
UHU-Linux emlék kép
Linux linkek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Csak ízelítő képen!

2005-2006 a fejlesztés évei a Suse Linux történetében. Talán a legjelentősebb változás, hogy a NOVELL Campany egyszerűen szemet vetett az ekkorra már jócskán az élenjáró, egyébként Free BSD szabadalom alatt lévő, szoftver platformra. Ez a disztribúció volt a linuxok között az egyetlen, a közösség által oly mértékben összeszedett és fejlesztett, hogy méltó ellenfele lett a Windowsnak. Erre épített a Redhat is. Tehát a NOVELL felvállalta a világ előtt, ennek a fejlesztését. Jól is járt vele, hiszen egy csomó munkát ingyen kapott, és főként csak grafikai fejlesztésekkel, nyelvi fordítások tökéletesítésével és minimális hardver alkalmazás fejlesztésével kellett foglalkoznia.

Elsőre, nem tudta eldönteni, hogy a GNOME vagy a KDE felületkezelőt fejlessze, amiből voltak gondok bőven. Talán  még ma sem tudja igazán.

És azt sem, mit kezdjen az egyébként ingyen szoftvercsomaggal. Ez jól látszik a jelenleg is letölthető csomagokon. Mondhatnám a NOVELL identitása ezzel kapcsolatban kissé zavaros, ami főként annak köszönhető, hogy Ő nem birtokolja a SuSe licenceit.

A NOVELL munkája mindenképen első osztályú. Rengeteg ikon, ablak, és felirat, szép hátterek, sok bővíthetőség, és egy igen bonyolult fejlesztési hozzáférés a NOVELL oldalaihoz az "upgrade" lehetőségéhez. Az egész a letöltött ISO képfájl letöltési dátumától számítva csak 30 napon belül fejleszthető, ha a megfelelő regisztrációt létrehoztuk. DE ! Ember  a talpán akinek ez egyből sikerül, ugyan is a telepítő lemezről hiányzik, látszólag egy szükséges programcsomag, a MONO. Persze nem hiányzik, csak az xml fájlban a link az 586-os könyvtárba keresi, ahol nincs, mert a Noarch könyvtárba lett téve. Persze a hiba a leíró fájlban van. A Szoftver telepítővel, ha megkeressük telepíthetjük is. Utána, szépen fel kell rakni Network Managert, és berendezni a hálózatot. Ami nem lesz egyszerű, mert ezt is elszúrták. De végül is a vezérlőpultban ez helyrehozható a DSL beállításokkal. Ha mind ez sikerült, akkor már csak az van, hogy valamelyik szabad platformú letöltő helyet be kell linkelnünk az Szoftver upgrade-be , ahol egyébként csak a lemezünk helye van megadva. A Yum sem működik megfelelően, nincs is telepítve./ ezeket külön oldalon részletezzük később /

Ellenben a a NOVELL beépített egy Casse programot a platformba, ami kb. annyit tesz, amit fejlesztesz azt elszámoljuk. Ha nem fizetsz, nem fejleszthetsz, és a következő upgraded le is fagyassza a rendszert, vagyis tovább nem fejleszthető.

Ennek ellenére az OpenOffice, és sok kis alap játék megtalálható a programcsomagban, még ha a nagyokat gondosan ki is hagyták, mint a Sakk, a Tron , és sok grafikai program. A Gimp viszont maradt. Természetesen minden összeszedhető és telepíthető, sőt a lemezen is megtalálható, de a szükséges segédprogramok előtelepítése nélkül a Szoftver hozzáadása program sem működik, nemhogy hálózatról, de magáról a telepítőlemezről sem.

A ToTem média lejátszó semmire sem jó. Mert hiányzik a gstreammer plugin. A KDE még hírmondó képen sem települ, vagyis először ezt kell telepíteni, aztán a xine szükséges fájlait, és akkor lesz egy Amarok, egy Kaffeine a médiázáshoz, és telepíthetjük a RealPlayert is vagy amire szükségünk van.

Ez nekünk összesen 4 napunkba telt, mire egy igazán jól működő, hálózatról upgradelhető, média és adatátvitelt kezelő SuSe lett a kezünk alatt. Még mindig vacakolunk azzal, hogy a csatlakoztatott USB háttértárolók írási jogát nem tudjuk megadni, vagyis innen csak olvasni, ide írni azonban nem tudunk.

A Server Edition Platformhoz hozzá se mertünk nyúlni. Még várunk vele egy két napot, hetet, addig találgatjuk, hogy ha ez ilyen, akkor az milyen lehet.

Végezetül; a NOVELL munkája igen is figyelemre méltó, csak sajnos nem tudja mit és hogyan kezdjen ezzel a " nem az enyém, de én csináltam" dologgal, és főként azt nem tudja, hogy hogyan adja el.

 

 

 

   ©

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

Filmet nézhetünk

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Amarok  média lejátszó is működik

 

 

 

 

 

A felületekkel elégedettek lehetünk

 

 

 

 

Az alkalmazások tömkelege az "Alkalmazás böngésző"

2 képben

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Email cens
2021.05.24. Cens.hu

  Statikus számláló
counters