Linux-bilux 2 szigorúan kezdőknek ajánlva  ©

Mottó: "A szeg beveréséhez nem kell tudni miből van a kalapács"

 


Desctop

 

Honlap
Bevezető
Ubuntu telepítése
Linux Kezdő
Linux-bilux
Open Suse
Novell Suse
Mandriva Linux
Microsoft News
Windows Vista
Widows Longhorn
Tárcsázó Suse
G-OS egy új LINUX
UBUNTU Linux
Tárcsázó Fedora
Fedora 7
Fedora 7 Tartalmak
Fedora 7 - Internet
Fedora 7 - Beállítás
Fedora 7 Beállítás 2
Apróságok - menük
Letöltés
UHU-Linux emlék kép
Linux linkek

 

 

 

Szoftver Manager

 

 

csomagok telepítése

 

 

itt tölthető le a Free verzió vagy megvehető a PoverPack

 

 

Szoftverek kiválasztása a fejlesztéshez

 

 

a letöltési szerverhely kiválasztása az updatehez

 

 

automatikus  update

 

 

és egy kis tanulás, fejlesztési oldal a Mandrivához

 

 

könyvtárak

 


 

 

 

 

       

        Yuhoo!!!!

Örömmel értesültünk, hogy időközben több jó dolog történt a Mandríva platformon. Elsősorban megújult formában létező Magyar nyelvű weboldalát szeretnénk mindenki figyelmébe ajánlani; Mandriva Linux Magyarország.

Másod sorban most már rendelkezésre áll a Magyar nyelvű verzió KDE és GNOME alatt is.

Az oldal tartalma a keletkezésekor fennálló állapotokat tükrözi, melyek közül töröltük azokat melyek aktualitásukat vesztették! Nem változtattunk viszont az akkoron szerzett egyéb tapasztalatink  leírásán, hozzátéve, hogy akinek az akkori változat van, az frissítse a meglévő operációs rendszerét, ha az automatikus frissítések a fentebb jelzett változtatásokat nem eszközölték a meglévő rendszerükön!

Az Internet LAN hálózati kapcsolódásról csak a saját 2008 03.30-án rendelkezésre álló verziónkban tapasztaltak alapján írtunk. Az újabb verziót a "Linux - Kezdőknek"  című részben 2008 szeptemberében teszteljük. Reméljük addig ez is megoldódik.

/az oldal alján szereplő dátum az oldalak legutóbbi frissítésének dátuma nem a szerkesztés vagy a létrehozás időpontjára utal/

        Egy régi ismerős!

 Nem utolsó sorban, ám majdnem utolsóként és kissé lenyűgözve mutatjuk be a Mandriva Linux operációs rendszert, ami jórészt  az 1999-ben megjelenő Mandrake Linux továbbfejlesztett változata, és elődjéhez képpest többet fejlődött mint a régi Trabanthoz képest megújulni látszó utódja.

Ez a DNS. spirál talán nem véletlen lett jelképszerűen az alap háttérnek megadva, mivel a rendszer sem sikeredett túl egyszerűre. Csak erős vassal rendelkező gépekre ajánljuk és a videokártya se legyen az utolsó, a memória alapként lehet 512MB, de inkább 1GB.

Vegyes érzelmeket váltva ki a felhasználóból, elmondható, hogy nem hozzáértőknek semmi képen sem ajánlanánk.

A letölthető Free változat, ugyan igen takaros összeállítást tartalmaz, és minden megvan benne ami szükséges a videó, a hanglejátszás és a képi megjelenítés eszközei,  - saját fejlesztésű xine plugint tartalmaz - ennek ellentételezése képen a hálózat berendezése nagyon nehézkes. Az 586-os desctopot látjuk viszont a 2.5.22.9 és 2.5.22.18-as változatban.

Nem csak a leginkább elterjedt DSL kapcsolaton történő Internet csatlakozást, de a helyi hálózatba való beléptetés is nehézkes, holott a szükséges programok, felületek rendkívül jól összeválogatva rendelkezésre állnak, csak nem működnek!

Érdekessége a dolognak, hogy telepítéskor először egy LIVE változatot kapunk, aminek a képernyőjén látható a telepítő ikon. Erre kattintva elkezdődik a rendszer telepítése a merevlemezre.

Ekkor még - vagyis a Live változat használata közben - az Internet kapcsolat berendezése mondhatni egy-két kattintással elvégezhető. Természetesen ez a beállítás a gép kikapcsolása után nem marad meg.

A tehát, rendszer telepítése után újra kell építeni a kapcsolatokat is, és itt egy kicsit leesett az állunk, mert ennyire elgányolt rendszert még nem láttunk. Na félnapos küzdés után mégis összejött, és innen miután az automata frissítések települtek, a rendszer jónak mondhatóan működött.

Sajnálatosan a telepített változat sem őrzi meg a beállításokat vagyis minden egyes újraindítás után - még a lehetséges rendelkezésre álló updat-ek telepítését követően is - újra kell berendezgetnünk az internet kapcsolatot, ami ráadásul logikátlan és minden ötödik alaklommal sikeres és elég bonyolult.

Ma már egy olyan számítógép operációsrendszer, ami nem jól kezeli az Internet kapcsolódást, vagy nem képes erre, nem ér egy fapadkát sem.

A felületek egyébként mutatósak, a grafika kiváló és a 3D is dicséretesen kivallóra sikeredett, az asztal váltás a kompriz bekapcsolása után - telepítésnél be kell jelölni (!)- igen mutatós. Az asztalon felbukkanó ablakok mint egy kis lepedő a szélben, huzigálhatók és egyszerűen jobbra balra át húzhatók az előző vagy a következő asztalra, miközben az asztal váltás mint egy kocka fordul el a szemünk előtt.

A disztribúció lényege a Windows programokhoz használt dll futtatás Linux alatt, amit csak egyszerűen úgy ad közre a fejlesztőcsapat, hogy ez a Mandriva képes a Windows programok kezelésére. Ami csak majdnem igaz esetünkben. Ugyan is nem a jó pénzért beszerezhető Powerpack változat van ingyen a kezünkben! Az sem egy ló ára 50$.

Tehát ezt a verziót telepítés után az Internetről fejleszteni, update -elni kell. Ezután már egész kiváló!

       A települő disztribúció a KDE felületkezelő rendszert alkalmazza, némi GNOME alapprogram kíséretében. Alapból települ egy kis Pithon, Perl és Java is, ami a jó működéshez szükséges. Az alap csomagban települ az OpenOffice 2.0 ami frissítés után 2.1.4 re frissűl ami már egész sok interpretert /fordító/ tartalmaz és nagyon jól kommunikál a Windows, Microsoft Office fájlokkal. A benne lévő pdf konverter segít a fájlok pdf formátumba történő átalkításában.

Hang kezelésre az Amarok lejátszó, képkezelésre több alkalmazás, míg filmezésre, DVD és CD lejátszáshoz a Kaffeine lejátszó áll rendelkezésünkre egyéb más alkalmazásokkal egyetemben.

Első benyomásként egy gyengélkedő Suse Linuxot véltünk felfedezni a Mandrívában, nagyon erős grafikai háttérrel ami végül is igazán Vistásra faragja a Mandriva felületkezelését. A menük a tálca az asztal és úgy egyáltalán az összkép, egészében ezt látatta velünk.  A menü cserélhető, új és régi formátum közül választhatunk. Fő grafikai rajz szerkesztőnk itt is a Gimp, ami egy Adobe Photoshop mintájára készült kiváló program.

A frissítés után, a rendszer jónak mondható. Nagy előnye, hogy a xine plugint alkalmazza ami a Mandrake fejlesztőinek saját pluginja így nem azonos a szabadalmi védelem miatt letiltott eredeti xine pluginnal, azonban kiválóan működik. Alapból települ az Adobe flash lejátszója és a Reader is.

Általános fájlkezelő a Konqueror ami a tőle megszokott módon igen jó és ha valaki nem ismerné mibenlétét akkor a Windows Intéző megfelelője egy kicsit sokkal több és jobb képességekkel, mint például a dokumentumok pdf.-be történő azonnali konvertálása, hang és képfájlok, szöveges dokumentumok közvetlen megjelenítése a felületen és még egyéb a Suse Linuxból már ismert csacska-bacsak dolog mint például a közvetlen hang lejátszás, vagy a kép fájlok konvertálása, például png. fájlból tiff, jpg és egyéb formátumba.

Levelezőnk a Kget vagy Outlokként a Korganizer áll rendelkezésünkre. Csevegő kliensek a ICQ, Koppete kamerakezeléssel együtt. Böngészőnk a kis vörös róka a Firefox és telepíthető a Thunderbird kiváló levelező is hozzá.

Ezekről és általánosságban egyéb alkalmazásokról, valamint egyes felhasználói telepítésekről, belső hálózatépítésről WIFI és társairól majd a harmadik, "Linux - Kezdő" című részben öntjük ki ami a szívünket nyomja. Itt már ha lesz, a legújabb verziót teszteljük.

Az Internet kapcsolat leírását ez esetben egyenlőre elhallgatjuk, ugyanis mi is csak tudományosan kattintgattunk össze-vissza és rendeztük be százszor az ethernet és a pppoe  kapcsolódási pontokat, ami általában húszból egyszer sikerült és nem maradt meg a beállítás, vagyis újra indítást követően ismételhettünk.

Ráadásul Linuxról egyáltalán nem megszokott módon három esetben simán sikerült lefagyasztani a rendszert. Amelyek közül az egyik a képernyőkímélő automatikus bekapcsolódása volt. Ezért talán ezt érdemes azonnal kikapcsolni! A képek nagyon szépek, igazán Vistásak, de nagy méretűek és a képváltások lefagyáshoz vezetnek közepes gépek esetében.

Összefoglalva; mindenkinek ajánljuk aki szereti az animált felületeket, és egyszerűen akar DVD. Videó CD tartalmakat nézegetni. Az Internetes filmnézegetéshez a frissítés után telepítenünk kell egy Mozilla plugint, de ehhez előbb elkell érnünk az INTERNETET.

A hálózat többi eszköze viszonylag könnyen kezelhető, és nagyon is automatikusan sikerül kapcsolatot létrehozni Bluetooth, vezetékesen és Wireless eszközökkel. Az internet kapcsolatról ez nem mondható el. Viszonylag kis helyigényű rendszer és létezik USB Pen Drive-ról működő változata is.

A rendszer egy kis küszködés árán ugyan de nagyon jó, stabil változat. A Magyar nyelv hiányát továbbra is gondnak tartom főleg Magyar szövegkörnyezetben. Angol szövegkörnyezethez pedig Angol billentyűzet kell. Az ingyenes változat használóinak nélkülözniük kell a programozási környezetet /C, C++, VizualC, és a Mysql szerverkezelési felületeket és a php. programozói környezet is csak alapfokon telepíthető.

 

 

 

 

 

 

DSL kapcsolat beállításának befejezése

 

 

 

Az indító képernyő

 

 

 

A 3D asztalváltás - a compriz beállítása után szuper

 

 

 

Az interneten található

tréning oldala

 

 

 

Szoftverek telepítése

 

 

 

A letöltési hely /szerver/ kiválasztása

 

 

 

az automata update

- szoftverfrissítő

 

 

 

 

Amarok Magnatune egy kiváló komolyzenei gyűjtemény, a számok vagy albumok meghallgathatók és megvásárolhatók

 

Konqueror egy több oszlopos fájlkezelő.

 

 

Menük I

 

 

Menük II.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Email cens
2021.05.25. Cens.hu

  Statikus számláló
counters